- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Велика грешка Запада што је дозволио да Гадафи буде убијен“: Признање италијанског министра

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаОбележавање рођендана Муамера Ел Гадафија
Обележавање рођендана Муамера Ел Гадафија - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2023
Пратите нас
Заменик премијера и министар спољних послова Италије Антонио Тајани оценио је да је „озбиљна грешка“ Запада што је дозволио да бивши либијски лидер Муамер Гадафи буде убијен током Арапског пролећа 2011. јер је његова смрт изазвала нестабилност у северној Африци.
„То је била веома озбиљна грешка. Пустити да Гадафи буде убијен. Он можда није био шампион демократије, али са његовим крајем, политичка нестабилност је стигла у Либију и Африку“, рекао је Тајани присуствујући летњем форуму у граду Лука на северној обали Тоскане, преноси агенција Анса.
Према његовим речима, Италија је захваљујући споразумима са Гадафијем успела да заустави миграционе токове, а ситуација је била много стабилнија.
„Био је дефинитивно бољи од оних који су дошли после њега. После њега је дошао тероризам, Муслиманска браћа“, рекао је Тајани, а његова изјава о Либији изазвала је аплаузе у сали.
Гадафија су убили побуњеници 20. октобра 2011. године, подсећа италијанска агенција.
Лидер Ливии Муаммар Каддафи на военном параде в честь 25-летия его прихода к власти в Триполи, 1994 год - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2021
Деценија од убиства Муамера ел Гадафија: Живот либијског лидера у 13 слика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала