- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Више врста жаба је биофлуоресценто: Сјај служи као вид комуникације

© Sputnik / Валерий МельниковЖаба
Жаба - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2023
Пратите нас
Далеко више врста жаба је биофлуоресценто, односно емитују светлост плаве боје, него што се раније мислило, пренео је данас Сајенс њуз.
Истраживање стотина примерака жаба у Јужној Америци показало је да флуоресцентан сјај многих врста жаба има улогу у комуникацији са припадницима исте врсте.

''Налази су подсетник да проверимо сопствену, људску перцепцију. Веома смо визуелно доминантни у смислу наших чула. И друге животиње су такође, али оне можда доживљавају визуелни свет другачије од нас'', рекла је научница Џенифер Лемб са Универзитета Сент Клауд у Минесоти, преноси портал.

Биофлуоресценција, апсорпција светлости на одређеној таласној дужини, односно боји, након чега се емитује на другој дужини с нижим интезитетом, јавља се код многих животиња, а у протеклим годинама истраживачи су је уочили чак и код оса и веверица.
Биофлуоресценција је први пут откривена код жаба 2017. године, након чега су истраживачи тестирали више водоземаца на флуоресценцију, рекла је еволутивна биолошкиња са Универзитета у Талахасију, Кортни Вичер, и додала да су оне углавном исијавале љубичасто или плаво светло.
Од марта до маја 2022. њен тим је ухватио и осветлио 528 појединачних жаба у Бразилу, Колумбији, Еквадору и Перуу и измерио свако поново емитовано светло.
Свих 151 врста жаба које су тестирали имале су одређени степен флуоресценције, у распону од два процента првобитног интензитета светлости до преко 90 процената, а пре те студије, мање од 20 од 42 врсте жаба које су претходно тестиране, сматране су флуоресцентним.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала