- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Самит САД, Јапана и Јужне Кореје: "Наши односи су јачи него икад"

© AP Photo / Andrew HarnikЏозеф Бајден, Јун Сук Јеол и Фумио Кишида
Џозеф Бајден, Јун Сук Јеол и Фумио Кишида - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2023
Пратите нас
Лидери САД, Јапана и Јужне Кореје истакли су у заједничком саопштењу, након самита лидера три земље у Кејмп Дејвиду, у Мериленду, да је ово тренутак који захтева јединство и координисану акцију истинских партнера, као и да је трилатерални однос тих земаља јачи него икад.
"Јапан, Јужна Кореја и Сједињене Америчке Државе су одлучне да ускладе колективне напоре јер верујемо да наше трилатерално партнерство унапређује безбедност и просперитет свих наших људи, региона и света", навели су председник САД Џо Бајден, јужнокорејски председник Јун Сук Јеол и јапански премијер Фумио Кишида, преноси Јонхап.
Додаје се да је Бајден, у том духу, похвалио Јуна и Кишиду због њиховог храброг лидерства у процесу трансформације односа Јапана и Јужне Кореје.
У саопштењу се наводи да су се лидери обавезали на проширење трилатералне сарадње, као и да ће ојачати међусобне економије, подржати слободан и отворен међународни поредак заснован на правилима, као и да ће ојачати регионални и глобални мир и стабилност.
Поред тога, три земље су се обавезале да ће промовисати демократију и људска права.
Додаје се да ће најмање једном годишње бити одржавани трилатерални састанци између лидера, министара спољних послова, одбране и саветника за националну безбедност.
Земље ће покренути и годишњи Трилатерални индо-пацифички дијалог како би координисале своју политику у индо-пацифичком региону.
У заједничком саопштењу се истиче да Јапан, САД и Јужна Кореја деле забринутост због акција које нису у складу са међународним поретком заснованим на правилима и које подривају регионални мир и просперитет.
Указује се на, како се наводи, "опасно и агресивно понашање Кине у Јужном кинеском мору".
"Снажно се противимо било каквим једностраним покушајима да се промени статус кво у водама Индо-пацифика", стоји у саопштењу.
Лидери су истакли и да су уједињени када је реч о подршци Украјини. Додаје се да ће Јапан, САД и Јужна Кореја наставити да пружају помоћ Кијеву, али и да уводе координисане санкције против Русије.
Амерички председник Џо Бајден и јапански премијер Фумио Кишида у Белој кући - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2023
СВЕТ
Бајден зближава Јужну Кореју и Јапан – корак по корак ка индопацифичком НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала