- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Креће се у „откривање завере“ 15 година касније: „Једноставно речено – превара“

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Уђи у базу фотографијаФормула 1
Формула 1 - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2023
Пратите нас
Адвокатски тим некадашњег возача Ферарија Фелипеа Масе најавили су покретање правног поступка против челника Формуле 1 у коме ће захтевати надокнаду штете због наводне „завере“ која је одлучила шампионат 2008. године.
Претходно је шефовима Формуле 1 достављено формално писмо на осам страна. Писмо су 15. августа добили извршни директор Ф1 Стефано Доменикали и председник Светске аутомибилске индустрије Мохамед Бен Сулејман.
Писмо је заправо фомралност која мора да се испоштује пре поктетања правног поступка.
Адвокатска канцеларија из Лондона која заступа Масу наводи да је он био „жртва завере коју су организовали појединци са самог врха Формуле 1 заједно са ФИА и менаџментом Формуле 1“.
Додаје се да је због тога Маса остао без десетина милиона евра зараде и бонуса те да је то све резултат намерног судара који је изазвао други возач на трци у Сингапуру 2008. те да је све то заташкано пре него што је годину дана касније прерасло у скандал.
Удес је Масу коштао одлучујућих поена у борби за титулу која је на крају припала тада возачу Мекларена Луису Хамилтону. Била је то прва шампионска титула у Хамилтоновој каријери.
Маса је у момемту удеса био водећи на трци у Сингапуру када се у 14. кругу Нелсон Пике закуцао у зид. На стазу је изашло безбедносно возило и из тога је на крају највише профитирао Фернандо Алонсо, који је на крају славио на тој трци. То је титулу донело Хамилтону који је имао само један поен више од Масе у генералном поретку.
У том моменту се није причало о инциденту, али је све наредне године прерасло у скандал када је Пике рекао да су му челници тима наредили да се закуца у зид.
„Једноставно речено, господин Маса је требало да буде шампион 2008, а Ф1 и ФИА су намерно игнорисали недозвољено понашање и преваром му одутеле титулу. Господин Маса не може у потпуности да зна колики су његови финансијски губици у овом моменту, али сматрамо да се мере десетинама милиона евра. Тај износ чак и не покрива моралне губитке и штету нанету његовој репутацији“, наводи се у писму.
Маса се за савет обратио и некадашњем првом човеку Формуле 1, Барнију Еклстону, који је у марту навео да је некадашњи председник ФИА Макс Мозли 2008. знао да је тадашњи возач Реноа Нелсон Пике намерно изазвао удес али да није предузео никакву акцију.
Међутим, у телефонској изјави за Ројтерс, Еклстон је рекао да се не сећа те своје изјаве, али је додао и да га ни Маса ни његови адвокати нису контактирали по том питању.
У име ФИА се по овом питању огласио званични портпарол који је потврдио да је писмо стигло те навео да се тренутно ситуација разматра и да даљих коментара нече бити у овом моменту. Формула 1 се није званично огласила.
Из адвокатске канцеларије која заступа Масу чекају само да истекне задати рок од 14 дана колико Ф1 и ФИА имају да одговоре на писмо о намерама како би и званично покренули поступак.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала