- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Мандић: Вучић се не мијеша у формирање црногорске владе

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић одликовао Андрију Мандића
Председник Србије Александар Вучић одликовао Андрију Мандића - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2023
Пратите нас
Предсједник Нове српске демократије и један од лидера коалиције „За будућност Црне Горе“ Андрија Мандић оцијенио је да се предсједник Србије Александар Вучић није мијешао у формирање владе Црне Горе.
Мандић каже да Вучић није вршио притисак на било кога, већ је, како је додао, врло прецизно упоредио стање у Сјеверној Македонији, гдје Албанци држе скоро све полуге моћи, са дешавањима у Црној Гори, у којој се проблематизује и сами улазак представника Срба у владу
Мандић је додао да је проценат Срба у Црној Гори много већи од процента Албанаца у Сјеверној Македонији.
„Дјелује трагикомично када ДПС брине о интересима било којег народа у Црној Гори. Они су спроводили најгору антисрпску политику и таква дискриминација није забиљежена у последње три деценије у Европи. Било би поштено да су данашњу конференцију „о мијешању у унутрашње ствари Црне Горе” посветили, напримјер, амбасадору Словачке који је себи дао за право да саставља нову Владу, док предсједник Србије ниједном није казао како треба да изгледа влада Црне Горе, него је саопштио како се примјењују различити аршини према Албанцима у Сјеверној Македонији и Србима у Црној Гори“, сматра Мандић.
Коалиција ЗБЦГ је, како је додао, један од побједника избора 11. јуна и на једној страни су они и остали који су поразили ДПС, а на другој страни су исти тај ДПС и сви они који су и на предсједничким изборима подржали Мила Ђукановића и који су и током кампање за парламентарне изборе имали став да ће заједно формирати власт.
„Добро знају грађани ко се константно мијеша у формирање власти у Црној Гори. Нисмо узалуд, током кампање, помињали амбасаде које готово свакодневно врше притисак на политичке субјекте у Црној Гори. Наши преци су стварали Црну Гору и ми осјећамо посебну одговорност за будућност наше државе. Недавно смо у Тетову гледали дочек Аљбина Куртија, који је том приликом проглашен свеалбанским премијером и нисмо чули да су се огласили из било које амбасаде, чак ни из Словачке!?“, додао је он.
Како је истакао, коалиција ЗБЦГ је један од побједника на изборима и желе да преговарају са колегама који су такође учествовали у побједи над бившим режимом.
„Зато са великом заинтересованошћу чекамо наставак разговора с мандатаром Милојком Спајићем како би, уз поштовање демократских принципа и без било каквих уплитања са стране, договорили нову Владу за коју се јасно на изборима изјаснила Црна Гора. Ако има добре намјере, ништа нам неће бити тешко јер је свима добро позната народна воља.” закључио је Мандић.
Грб и застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2023
РЕГИОН
Преговори о новој црногорској влади: Како демонтирати Милову дубоку државу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала