- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Министарство просвете донело смернице за основне и средње школе

CC0 / / Школа – илустрација
Школа – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2023
Пратите нас
Министарство просвете је свим школама упутило Смернице за организацију и реализацију образовно-васпитног рада у основним и средњим школама у школској 2023/2024. години чији је главни циљ развој позитивних људских вредности код ученика, унапређивање односа заснованих на међусобном поштовању, сарадњи и солидарности уз уважавање различитости.
Како се наводи у саопштењу Министарства просвете, те смернице су узеле у обзир последице мајских трагедија, а донете су како би се обезбедио континуитет у образовно-васпитном раду и достизање циљева образовања и васпитања.
Према тим смерницама, првог наставног дана организоваће се разговори са ученицима како би се упознали са планом рада, а покренуће се заједнички разговори са свим актерима школског живота.
Током прве наставне недеље организоваће се тематска настава, са радионицама и другим активностима усмереним ка неговању емпатије, вредностима међусобног поштовања, сарадње и солидарности, уз уважавање различитости.
Друге наставне недеље предвиђено је да наставници спроводе иницијално процењивање у оквиру појединачних предмета и у складу са њима врше даље планирање образовно-васпитног рада.
Школе су у обавези да годишњим планом рада предвиде самовредновање у првом полугодишту рада школе у областима квалитета – Подршка ученицима и Етос (општа атмосфера у школи – толеранција, осећај заједништва, добри међуљудски односи, осећај безбедности и слично), како би се акциони план унапређивања Подршке ученицима и Етоса реализовао током другог полугодишта.
Смерницама је предвиђено да се током септембра спроведу процене адаптације за ученике петог разреда основне и првог разреда средње школе на нову средину, као и мере подршке наставницима и ученицима.
Предвиђена је нова слободна активност за ученике од петог до осмог разреда основних школа - Врлине и вредности као животни компас, док ће се у средњим школама посебна пажња усмерити на изборне програме којима ће се подржати развој позитивних људских вредности.
Такође, до краја првог полугодишта, школе ће заједно са ученицима и родитељима креирати идентитет и мото школе тако што ће дефинисати заједничке вредности и очекивана понашања која су у складу са утврђеним идентитетом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала