Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нова Вокерова провокација: У Хагу да се суди Вучићу, а не лидерима ОВК

© AP Photo / VISAR KRYEZIUВилијам Вокер на Косову
Вилијам Вокер на Косову - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2023
Пратите нас
Вилијам Вокер бивши шеф Верификационе мисије ОЕБС-а, који је својим лажним извештавањем пресудно утицао да СРЈ буде бомбардована, је у изјави за ТВ1 рекао да би председнику Србије Александру Вучићу требало да се суди за ратне злочине у Хагу, а не бившим лидери тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК).
"Да је нормална ситуација, данас би на оптуженичкој клупи у Хагу требало да буде Александар Вучић, бивши министар 'пропаганде' у време Милошевића, а не Хашим Тачи, Реџеп Сељими, Јакуп Краснићи и Кадри Весељи", поручио је Вокер, преноси "Албанијан пост".
Он је истакао жаљење што председника Србије поштују међународни партнери, док "Косово" пада у њиховим очима.
"Сви знамо какву је улогу Вучић имао у току 90-их, а замислите данас је председник Србије, штавише - поштују га међународни партнери. Овде имате само један пример колико се међународна заједница променила у односу на Косово", разочаран је амерички дипломата.
Подсетимо, за почетак противправне агресије НАТО-а на суверену државу СРЈ је послужило село Рачак на КиМ, где су 1999. године пронађена тела 45 Албанаца, за чије убиство је тадашња мисија ОЕБС-а на челу са Вокером оптужила српске снаге безбедности.
У више наврата српска страна је доказала да су у Рачку погинули албански терористи, док је на Западу тај догађај оквалификован као злочин над цивилима, и пресудно је утицао на доношење одлуке НАТО-а о бомбардовању.
Комплетан извештај ОЕБС-а и Вокерове комисије о Рачку никада није објављен у целости.
У оптужници Специјалног суда у Хагу против четворице лидера терористичке УЧК говори се о 445 Албанаца, Срба и Рома који су затварани, малтретирани, пребијани и убијани 1998. и 1999. године.
Оптужницом за ратне злочине и злочине против човечности су обухваћени бивши председник самопроглашеног Косова и један од вођа ОВК Хашим Тачи, као и Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала