- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Премијера филма „Црна Гора међа истине и лажи“ у Плужинама, присуствовао и руски амбасадор

© Фото : Уступљено Бобану НововићуПремијера филма „Црна Гора међа истине и лажи“ у Плужинама
Премијера филма „Црна Гора међа истине и лажи“ у Плужинама - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2023
Пратите нас
У Дому културе у Плужинама одржана је премијерна пројекција дугометражног документарног филма „Црна Гора међа истине и лажи“ редитеља професора др Драгана Елчића и сценаристе Жељка Чуровића којој је присуствовао и амбасадор Руске Федерације у Црној Гори Владислав Маслењиков.
У склопу овог догађаја, Руски дом у Београду даровао је Саборном храму Светог Макарија Соколовића у Плужинама изложбу „Борба Срба и Црногораца против Турака 1875-1878. очима руских добровољаца“.
Поставку коју чине гравуре и цртежи руских уметника добровољаца, који су објављени у руској штампи припремили су Руски научни институт и Руски дом у Београду и после три путовања по Црној Гори, обилазећи Подгорицу, музеје Хервег Новог, Пиву, законачила је у варошици Плужине.
© Фото : Уступљено Бобану НововићуРуски амбасадор у Црној Гори Владислав Маслењиков на изложби у Плужинама.
Руски амбасадор у Црној Гори Владислав Маслењиков на изложби у Плужинама. - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2023
Руски амбасадор у Црној Гори Владислав Маслењиков на изложби у Плужинама.
„Драго ми је што своје путовање завршава овде, у Плужинама, у близини места где је пре 148 година рођен херцеговачки устанак који је имао огроман утицај и на Русију и на Црну Гору. Године 1877. Русија улази у рат са Турском, који је резултирао ослобођењем балканских народа, када Црна Гора и Србија стичу независност. Са посебним задовољством могу да саопштим да Руски дом поклања изложбу Саборном храму Светог Макарија Соколовића у Плужинама и његовом старешини Луки Цицмилу. Оче Лука, надам се да ће ова изложба бити прва поставка вашег музеја при храму, чија се изградњу приводи крају“, казао је Павел Бушујев из Руског дома.
Амбасадор Русије у Црној Гори Маслењиков изразио је задовољство што ова изложба остаје у Плужинама, градићу на обали Пивског језера.
„Надам се да ће нове генерације у Србији, Русији и Црној Гори поштовати историјску, духовну и верску сродност наших народа“, поручио је Малсењиков.
Догађајима у Плужинама присуствовали су председник Општине Плужине Слободан Делић, председник СО Даниловград Велимир Ђоковић, генерални секретар Савеза Срба из Црне Горе Раде Црногорац, као и многе друге личности.
Подсјетимо, филм „Црна Гора међа истине и лажи“, чијем стварању су велики допринос дали и чланови Савеза Срба из Црне Горе Лука Караџић, Соња Јанчић и Сава Обрадовић, претходно је премијерно приказан на Жабљаку и у Шавнику.
Филм говори о бројним историјским догађајима о којима су деценијама ширене дезинформације и лажи међу грађанима. Окосницу филма чини „Велика народна скупштина српског народа“ (Подгоричка скупштина), као и друга бројна дешавања која су за српски народ била судбоносна.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала