Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ухапшен још један Србин на Косову и Метохији: Нова ескалација, покушај застрашивања српског народа

© Sputnik / Теодор АнастасијевићСрби у Лепосавићу
Срби у Лепосавићу - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2023
Пратите нас
Припадници Косовске полиције ухапсили су данас Небојшу Виријевића из Лешка надомак Лепосавића и одредили му полицијски притвор до 48 сати.
Виријевићев адвокат Небојша Влајић потврдио је његово хапшење, наводећи да се Виријевићу на терет ставља кривично дело претња.
Виријевић је у среду, заједно са окупљеним грађанима Лепосавића, испред општине протестовао када је у зграду општине покушао да уђе заменик министра привремених приштинских институција за заједнице и повратак Радојица Радомировић.
Окупљени грађани су извиждали Радомировића када је заједно са још десетак људи покушао да уђе у зграду општине.
Виријевић, који је иначе запослен као радник обезбеђења у предшколској установи „Весело детињство“ у Лешку и сутра ће бити изведен пред судију како би дао изјаву и изјаснио се о оптужници која му се ставља на терет.
Грађани Лепосавића дуже од два и по месеца протестују испред зграде општине у Лепосавићу тражећи да им се омогући повратак на своја радна места у овој општини, а свој револт су исказали када су у зграду општине почела да долазе лица која је именовао новопостављени градоначелник изабран са мање од сто гласова на претходним изборима.
Грађани се противе новим запошљавањима која су производ самовоље Љуљзима Хетемија и то све док је њима забрањен повратак на радна места.

Српска листа: Хапшење је нова ескалација

Српска листа осудила је данашње неосновано хапшење Небојше Виријевића које, како оцењују, има за циљ да грађани престану са демократским протестима којима траже да нелегални градоначелник и приштински специјалци напусте општину Лепосавић.
„Најоштрије осуђујемо неосновано хапшење и одређивање притвора Небојши Виријевићу које је урађено са циљем да се застраше грађани Лепосавића како би престали да демократски протестује више од два месеца тражећи да нелегални градоначелник и Куртијеви специјалци напусте општинску зграду у коју су ушли силом и без икаквог основа онемогућавају да грађани остварују своја права“, наводи се у саопштењу Српске листе.
Према Српској листи, ово хапшење је порука свим Србима да немају права на протест.
„Данашње хапшење је очигледна порука свим Србима да немају право на протест и изражавање политичког става, шта више, то Србима ускраћује Куртијев режим који је на власт дошао након десетина више него насилних протеста. Нажалост, сведоци смо да та иста Куртијева полиција никада није тако ревносна према онима који нападају Србе и прете да ће их протерати, како на северу тако и на југу Косова и Метохије“, пише у саопштењу.
Из Српске листе наводе да је уместо Радомировића, који има криминалну прошлост, данас у притвору недужни Виријевић.
„Да ствар буде гора, господин Виријевић је као невин човек данас у притвору уместо са својом децом, а на основу пријаве Куртијевог потрчка Радоице Радомировића, који је један један од неколико Срба који су послушници режима Аљбина Куртија, а које српски народ гледа са презиром, опрашта им јер они не знају шта раде али не заборавља. Да је до правде и доказа Радоица Радомировић би био у притвору јер је његова прошлост пуна криминалних дела, између осталог и због упућивања претњи једној грађанки Лепосавића и њеној малолетној деци“, стоји у саопштењу Српске листе.
„Ово неосновано хапшење није пут ка деескалацији, већ додатна ескалација. Захтевамо да се господин Виријевић, који је породичан човек, и неко кога поштују сви у Лепосавићу, одмах пусти на слободу јер није починио никакво кривично дело нити прекршај. Уједно позивамо међународну заједницу да престане да ћути на терор који Срби трпе, а грађане Лепосавића да буду сложни и јединствени, јер је држава Србија уз српски народ“, закључује се у саопштењу Српске листе.

Канцеларија за КиМ: Покушај застрашивања српског народа

„Данашњим привођењем Србина из Лепосавића Небојше Виријевића који је исказао своје неслагање са Kуртијевим окупаторима, нелегитимним и лажним намесницима, још један је покушај застрашивања српског народа али и нови покушај увођења вербалног деликта на Kосову и Метохији“, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.
Kада власти у Приштини на челу са Kуртијем не могу на натерају Србе да прихвате његове лажне градоначелнике и полтроне из Приштине, тада силом и хапшењима желе да се освете нелојалним Србима, додају из Канцеларије за КиМ.
„Никада Срби неће прихватити Kуртијев јарам, нити његове намеснике који немају никакав легитимитет нити кредибилитет у српском народу и супротстављаће им се свим ненасилним методама, за разлику од Kуртијевог апарата који зна само за силу и насиље“, саопштено је из Канцеларије за КиМ.
Kанцеларија за Kосово и Метохију приведеном Виријевићу обезбедила је бесплатну правну помоћ и адвоката, а о његовим случају ће обавестити и међународне представнике.
Срби у Лепосавићу, архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2023
СРБИЈА
Грађани Лепосавића звиждуцима дочекали приштинског министра /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала