- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Упознаћу Орбана како Немци делују у БиХ /видео/

© AP Photo / Radivoje PavicicМилорад Додик и Виктор Орбан
Милорад Додик и Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2023
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће на сутрашњем састанку упознати премијера Мађарске Виктора Орбана са актуелном политичком ситуацијом и начину на који Немци делују у БиХ.
„Поставили су човека који није именован и којег муслимани прихватају као неког ко би требало да буде „уже за затезање око врата Србима“. Креирали су такво стање, верујући да могу да реше ситуацију на тај начин, да не смете ружно да погледате Кристијана Шмита или помислите и искажете нешто противно његовим ставовима, јер ако то урадите идете у затвор најмање шест месеци до пет година“, истакао је Додик у изјави новинарима у Сентандреји.
Додик је рекао да је позиција Републике Српске исправна и да се из Српске може чути искључиво истина, а истина је да БиХ нема виског представника јер није именован у складу са потребним процедурама.
„Ако нема виског представника, нема ни ОХР-а и ово што сада гледамо је потпуна спекулација, измишљено и наметнуто“, истакао је председник Српске.
Додик је рекао да Орбана интересује ситуација у БиХ јер „сматра да смо добри суседи и да треба да бринемо једни о другима“.
„Орбан то не чини на селективној основи, али су га у Сарајеву бошњачки елементи дисквалификовали“, нагласио је Додик.
Он је рекао да ће с мађарским премијером разговарати о питањима која су покренули у Бањалуци.
„Наставићемо да разговарамо о свим оним питањима која смо „начели“ у Бањалуци, проводили, ових дана договарали различите сегменте у областима енергетике, дрвне индустрије, наменске индустрије и многим другим важним областима“, рекао је Додик и додао да ће бити речи и о наставку програма подршке мађарске владе пољопривредницима у Српској.
Додик је истакао да је Орбан лидер који води препознатљиву политику на нивоу ЕУ којом жели да сачува карактер и предзнак традиционалних вредности мађарског народа и да сачува своју државу.
„Кроз ту призму он увек „провлачи“ све политике. Ако је нешто дугорочно у сукобу са интересима мађарске државе, он није спреман да у томе учествује. Орбан се залаже за вредности које одударају од званичних политика Брисела, везано за права мањина, и у том погледу ми делимо те ставове“, истакао је Додик, преноси РТРС.
Председник Републике Српске и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић бораве у дводневној посети Мађарској на позив владике Лукијана и мађарског премијера Виктора Орбана.
Додик и Цвијановићева сутра ће се састати са Орбаном, а потом и са председником Азербејџана Илхамом Алијевим и председником Србије Александром Вучићем, који је такође у дводневној посети Мађарској.
Предвиђен је и састанак с турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2023
РЕГИОН
НАТО напад на Републику Српску: Како ће Додик узвратити на Шмитов члан 203а /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала