- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Истрага како се забрањени пестицид нашао у бресквама из Србије

© Sputnik / Тарас Литвиненко / Уђи у базу фотографијаВоће
Воће  - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2023
Пратите нас
Директор Управе за биље Министарства пољопривреде Небојша Милосављевић је рекао данас, поводом случаја да је пестицид хлорпирифос пронађен у бресквама које је требало да буду извезене у Хрватску, да је тај препарат забрањен 2021. године, као и да се неко осмелио и користио га упркос забрани.
„Хлорпирифос је забрањен 2021. године уз могућност коришћења следећих 17 месеци. Он је крајем прошле године и дефинитивно забрањен за примену. Вероватно је остало старих залиха, па се неко осмелио и користио нешто што није смео“, изјавио је Милосављевић за Танјуг.
Он је навео да инспекција на терену истражује на који начин је произвођач дошао до препарата.
„Оно што је такође важно је да и произвођач и извозник сносе одговорност за извоз хране“, истакао је Милосављевић и додао да се настављају даље контроле како би се спречиле сличне ситуације у будућности.
Према његовим речима, пољопривредни произвођачи морају да знају које су њихове обавезе приликом коришћења препарата.
„Произвођачи знају шта су захтеви појединих тржишта, тако морају према томе да се односе и када говоримо о произвођачу и када говоримо о извозницима“, указао је он.
На питање колико су честе спорне пошиљке из Србије које буду враћене, Милосављевић је навео да је прошле године извезено око 270.000 тона воћа и поврћа, као и да је 20.000 пошиљака отишло у 63 земље, од чега су само три враћене због остатка пестицида.
Додао је да је ове године враћена само једна пошиљка.
„Ово говори о озбиљности и спремности произвођача да прихвати оно што су савети струке. Све оно што је законом прописано и све оно што је потребно да би производ који они производе био безбедан. Са друге стране говори да смо ми као надлежно министарство и цео систем добро организовани“, објаснио је Милосављевић.
Он је навео да овај случај није неуобичајен, као и да ће цела пошиљка бити уништена.
„Ова пошиљка ће свакако бити уништена, без дилеме. Они који су је ставили у промет биће кажњени, али ту је и упозорење за све друге произвођаче да размишљају добро када примењују средства заштите биља, ма колико били лоши временски услови, нека послушају реч стручњака“, указао је Милосављевић.
Брескве - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2023
ЕКОНОМИЈА
Случај брескви враћених из Хрватске: Откривен забрањени пестицид, биће поднете прекршајне пријаве
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала