- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Нови кључ за дечанске тајне | Орбита културе

© Фото : Спутњику уступио Милош Ковић / Манастир Високи ДечаниМанастир Високи Дечани
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2023
Пратите нас
У емисији откривамо све о документарцу „Дечански кључ“, као и како се данас, пола века од смрти, сећамо велике Милунке Савић.
Орбита културе 18. 8.

О јунаштву српске хероине Милунке Савић, њеном руковању бомбама којем су се дивили и припадници непријатељских снага, поштовању ратних другова, али и зашто јој је борба након рата била тежа него на фронту са пушком у руци – за „Орбиту културе“ говори један од аутора књиге „Милунка Савић – Витез Карађорђеве звезде и Легије части“ Видоје Голубовић.

Како се припрема и снима тв серија „Тунел“, напети полицијски трилер заснован на истинитим талачким ситуацијама, које је све страхове морала да победи да би тумачила координаторку преговарачког тима МУП-а Србије, сазнајемо од глумице из нове тв серије чије ће две епизоде премијерно бити приказане на Дунав филм фесту - Миње Пековић.

Шта нас очекује на 58. Фестивалу глумачких остварења - популарним Филмским сусретима у Нишу, који почињу 26. августа за Спутњик открива селектор Дејан Дабић.

Како ће изгледати документарац „Дечански кључ“ за чију је реализацију недавно добио средства Филмског центра Србије, како се филмски приповеда прича о јединственом драгуљу српске историје и културе – разговарамо са филмским редитељем Милутином Петровићем.
Да ли је филм „Колибри“ који је управо стигао у домаће биоскопе верно пренео причу, атмосферу и унутрашњу драму јунака истоименог награђиваног романа Сандра Веронезија, да ли је парадокс да се писцу који не жели да његове књиге добију своју филмску верзију управо то дешава већ четврти пут, сада са наградом Стрега награђеним делом – о свему томе разговарамо са преводиоцем Веронезијеве књиге Јасмином Андоновић.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала