- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„Пирола“ - нова варијанта короне са великим бројем мутација

CC0 / Pixabay / Вирус — илустрација
Вирус — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2023
Пратите нас
Нова варијанта корона вируса названа БА.2.86, која има велики број мутација, појавила се до сада у четири земље - САД, Великој Британији, Данској и Израелу, а научници истражују колико се проширила и како ће се имуни систем бранити од ње.
Нова варијанта, на друштвеним мрежама названа и „пирола“, има више од 30 мутација у поређењу са најближим претходним обликом БА.2, подваријантом омикрон, рекла је Џеси Блум, вирусолог у Центру за рак "Фред Хачинсон" у Сијетлу, у америчкој држави Вашингтон.
Према њеним речима, то је еволутивни скок упоредив по величини са оним који је првобитно довео до омикрон соја корона вируса, преноси Си-Ен-Ен.
Светска здравствена организација (СЗО) означила је у четвртак БА.2.86 као "варијанту под надзором", што значи да земље треба да прате и извештавају о мутацијама које открију.
Три случаја у Данској откривена су код људи у различитим деловима земље, за које се чини да нису имали контакт једни са другима, саопштио је дански Институт за серуме.
Научници са тог института нагласили су да је још прерано да се говори о евентуалној повећаној заразности нове варијанте короне, наводећи да тек треба да се изврше тестирања на људска антитела.
Директорка Националне агенције за јавно здравље САД Менди Коен изјавила је у петак да нова варијанта не би требало да буде разлог за узбуну.
"Спремнији смо него икада да откријемо и одговоримо на промене у вирусу ковид-19", истакла је Коен за Си-Ен-Ен.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала