- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Спремите се за катастрофалне поплаве“: Ураган „Хилари“ стиже до САД /видео/

© AP Photo / NOAAСателитски снимак урагана "Хилари"
Сателитски снимак урагана Хилари - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2023
Пратите нас
Становници југозапада САД припремају се за обилне кише и потенцијално катастрофалне поплаве јер се очекује да ће ураган „Хилари“ погодити ту област.
Тропска олуја ће почети сутра и трајати до следеће седмице, преносе данас амерички медији.
„Хилари“, ураган 4. категорије, приближава се обали мексичког полуострва Баха Калифорнија с ветровима брзине од 209 километара на сат, објавио је Национални центар за урагане, који је упозорио на могуће катастрофалне и поплаве. Очекује се да ће језгро урагана вечерас проћи близу тог полуострва и затим ослабити у тропску олују док долази у САД и јужну Калифорнију.
Ово је прво упозорење на тропску олују у Калифорнији у последње 84 године. Како „Хилари“ напредује, на југозападу се предвиђају обилне падавине до почетка следеће седмице, а најинтензивније би требало да буду у недељу и понедељак.
Олуја би могла донети количину кише у неке делове Калифорније, Неваде и Аризоне која иначе падне за годину дана.
Национални центар за урагане је упозорио да ће јаки ветрови и киша почети знатно пре него што Хилари погоди Калифорнију.
У ишчекивању олује званичници широм регије почели су да се припремају, преносе амерички медији.
Гувернер Неваде Џо Ломбардо најавио је јуче да ће 100 војника Националне гарде бити распоређено у јужну Неваду, која би могла бити погођена значајним поплавама.
Амерички председник Џозеф Бајден рекао је на јучерашњој прес конференцији да је Савезна агенција за управљање хитним ситуацијама распоредила особље и залихе за одговор у јужној Калифорнији и другим деловима регије.
Ако „Хилари“ стигне у Калифорнију као тропска олуја, то ће бити прва таква олуја у тој савезној држави за готово 84 године, према подацима Националне управе за океане и атмосферу.
Због значајне претње држава је припремила тимове за спашавање из воде. Канцеларија гувернера Калифорније Гавина Њусома саопштила је да је особље калифорнијске Националне гарде спремно и опремљено за борбу против поплава.
Екипе за одржавање аутопутева такође ће бити ангажоване даноноћно како би помогле у случају потребе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала