- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Вишенаменски ловац Су-30СМ Оружаних снага Русије - Sputnik Србија

УЖИВО Кијев: Украјински борбени авиони трпе пораз већ током узлетања

Пратите нас
Специјална операција руске војске у Украјини, 542. дан. Председник Русије Владимир Путин одржао је састанак у штабу снага задужених за операцију. На Криму је оборена украјинска ракета С-200. Настављају се борбе на другим деловима фронта. Снаге Кијева суочавају се са катастрофалним губицима.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:01 19.08.2023
Амерички медији: Ловци Ф-16 неће бити спас за Кијев
Украјинска контраофанзива није успела да пробије зид руске одбране, а будуће испоруке америчких ловаца Ф-16 Кијеву неће бити „сребрни метак“, јер су за њихов максимални учинак неопходне године обуке, преноси телевизијски канал CNBC.
Телевизијски канал наводи да, без обзира на тенкове, артиљерију и друго оружје које је Кијеву испоручио Запад, украјинска војска није успела да покаже значајан напредак, због чега се јавља питање „шта им још треба“.
„Овде у САД желимо резултате јуче, али то једноставно тако не иде, када се супротстављате војној сили каква су Руси“, преноси лист изјаву старијег директора Центра за војну и политичку силу при Фонду за заштиту демократије у Вашингтону Бредлија Боумана.
21:34 19.08.2023
Кијев: Украјински борбени авиони трпе пораз већ током узлетања
Командант Ваздухопловних снага Украјине Николај Олешчук изјавио је да украјински авиони трпе пораз одмах по узлетању с аеродрома.
„Ми још и не успемо да узлетимо с аеродрома, а наш авион је у зони за обарање. Наши авиони су сваки дан под ударом. Напади иду како с копна, тако и из ваздуха“, рекао је Олешчук за телевизијски канал „Рада“.
20:33 19.08.2023
Политико: Републиканци би могли да траже контролу помоћи Кијеву
Чланови Републиканске партије у Конгресу САД, који се у целини противе додатној финансијској подршци Украјини, могли би да затраже оснивање контролног органа, који би пратио финансирање Кијева, како би се спречила корупција, преноси лист „Политико“ позивајући се на изворе.
Лист наводи да су „чак и проукрајински републиканци“ суздржани када је реч о захтеву председника САД Џоа Бајдена да Конгрес одобри нову помоћ Украјини у вредности од 24 милиона долара.
18:36 19.08.2023
Министар одбране Украјине Алексеј Резников изјавио је да је обука украјинских пилота за управљање ловцима Ф-16 већ почела. Он, међутим, није могао да прецизира када ће обука бити завршена, нити када би се могла очекивати испорука тих борбених авиона Кијеву.
18:33 19.08.2023
Шведска за сада неће испоручивати своје ловце Кијеву
Испорука шведских ловаца „Грипен“ Украјини за сада се разматра само теоретски, за то је неопходна политичка сагласност, изјавио је портпарол украјинског председника Сергеј Никифоров.
„Сада се тестирају авиони, потом следи обука, а потом политичка сагласност. Тек тада ће ти авиони бити испоручени. За сада је то само у теорији. Видећемо шта можемо да учинимо“, рекао је Никифоров.
Зеленски је раније на конференцији за медије с премијером Шведске Улфом Кристерсоном изјавио да су украјински пилоти почели да се обучавају на шведским ловцима.
17:33 19.08.2023
Медведев: Запад води туђи рат у Украјини – његов пораз је неизбежан
Заменик председника Савета за безбедност Русије Дмитриј Медведев написао је на свом Телеграм-каналу да је пораз Запада у украјинском правцу неизбежан, јер је то за Запад туђи рат, у којем гину неки њима страни људи.

„Запад никада неће изаћи из оквира онога што превише штети његовим интересима, колико год јадиковао на својим самитима и у Уједињеним нацијама. Туђи рат пре или касније постаје досадан, неисплатив и неактуелан. За нас је то трагедија у којој учествују наши људи. То је егзистенцијални сукоб. Рат за самоодржање. Или они, или ми“, навео је Медведев.

Он је додао да ће свака контраофанзива Кијева бити заустављена, као и да Русија не треба да се зауставља док садашња украјинска држава не буде потпуно уништена.
17:18 19.08.2023
Вишецевни бацач ракета „град“ БМ-21 Западне групе снага руске војске дејствује у правцу Купјанска у ЛНР - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2023
Специјална операција у Украјини
Амерички новинар: Украјина би могла да изгуби контролу над Купјанском
16:51 19.08.2023
Извоз жита и уља из Украјине пао за трећину
Извоз жита и уља из Украјине се током протеклих месец дана смањио за трећину, услед обустављања „прехрамбеног споразума“, преноси агенција Блумберг, позивајући се на податке консалтинг агенције „Украгроконсалт“.
„Украјина је успела да извезе 3,2 милиона тона жита и уља за четири седмице, према подацима од 15. августа, у поређењу са 4,4 милиона у мају и 4,8 милиона у јуну, када је црноморски споразум још био на снази“, наводи агенција.
16:22 19.08.2023
Украјинске снаге трпе велике губитке и пре доласка на фронт
Руска војска уништава технику и људство украјинских снага пре њиховог пребацивања на прву линију фронта, изјавио је бивши амерички обавештајац Скот Ритер.
„Руска армија изводи нападе у дубину украјинске територије. Украјинске снаге трпе велике губитке пре него што се уопште упуте на фронт“, навео је ритер за “U.S. Tour of Duty“.
Према његовој оцени, руски напади на објекте војне инфраструктуре наносе велику штету Украјинцима, који не само да су остали без велике количине испоручене технике НАТО-а, него су се суочили и с падом борбеног духа код војника.
Према Ритеровој оцени, Русија успешно онеспособљава украјинске ПВО системе, услед чега руска војска доминира у ваздуху, уз борбене хеликоптере „Алигатор“ Ка-52.
16:18 19.08.2023
Ваздушна опасност објављена је у Сумској и Черниговској области Украјине, као и у делу Запорошке области који је под контролом Кијева, показују подаци онлајн-мапе Министарства за дигиталну трансформацију Украјине.
15:54 19.08.2023
Зеленски: Украјински пилоти се обучавају на шведским ловцима
Украјински пилоти почели су да се обучавају на шведским ловцима „Грипен“, изјавио је пресдседник Украјине Владимир Зеленски на конференцији за медије са шведским премијером Улфом Кристерсоном.
„Тестирање 'Грипена' уз учешће Украјинаца, наших пилота, већ је почело. Данас смо детаљно разговарали о будућим корацима и могућности добијања шведских авиона“, рекао је Зеленски.
14:26 19.08.2023
Руска ПВО открила је и уништила украјински дрон изнад територије Белгородске области. Није било ни повређених ни штете, саопштило је руско Министарство одбране.
14:04 19.08.2023
Руске снаге извеле су ракетни напад на украјински Чернигов, на локацији где су се налазили стручњаци за дронове и то командни пункт. Скровиште је било под окриљем локалног фестивала, рекао је за Спутњик извор упознат са ситуацијом.
13:58 19.08.2023
Руска војска осујетила је покушај Кијева да изврши терористички напад беспилотном летелицом на објекте на подручју Москве и Московске области, саопштило је руско Министарство одбране.
Дрон је уништен средствима радио-електронске борбе у Подмосковљу. Оборен је у ненасељеној области у близини места Путилково.
13:35 19.08.2023
Најважније са брифинга Министарства одбране Русије:
У последња 24 сата руске снаге су одбиле пет напада украјинске војске у доњецком правцу, а снаге Кијева су изгубиле 400 војника;
Руска војска одбила је четири украјинска напада у правцу Купјанска и том приликом ликвидирано је 130 украјинских војника;
Код места Торецк и Новомихајловка у ДНР руске снаге су уништиле украјинска складишта муниције;
Код места Урожајно руска војска одбила је напад јуришне групе Оружаних снага Украјине;
Руске снаге су осујетиле активности украјинских диверзантско-обавештајних група у ДНР и Запорошкој области;
У јужнодоњецком правцу украјинске снаге изгубиле су 200 војника;
Војска Русије је у последња 24 сата уништила командни пункт 10. Армијског корпуса украјинске војске и складиште муниције;
У области ок места Работино руске јединице су одбиле напад украјинских снага и ликвидирале до 190 противничких војника;
Руска ПВО уништила је 23 украјинска дрона у зони СВО
12:25 19.08.2023
Руски војни аердором - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2023
Специјална операција у Украјини
Министарство одбране Русије: Терористички напад Кијева на војни аеродром у Новгородској области
11:15 19.08.2023
Око 150 украјинских војника, али претежно плаћеника, покушало је да пређе Дњепар и да се учврсти на левој обали, саопштило је руско Министарство одбране.
Како се наводи, руске снаге су пустиле да изађу на обалу а онда је артиљерија отворила ватру на цамце.
Противник је у потпуности уништен, а заплењено је и страно наоружање, муниција, радио-станице и друго.
10:49 19.08.2023
У области код Кијева одјекнула је експлозија, јављају украјински медији.
10:47 19.08.2023
Ваздушна опасност објављена је у пет области Украјине, укључујући Кијевску.
10:38 19.08.2023
Руска артиљерија групе "Дњепар" уништила је украјинску хаубицу Д-30 и минобацач у Херсонској области, рекао је за Спутњик извор упознат са ситуацијом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала