- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Будистички монах открио каква је улога Русије у савременом свету

© Sputnik / Татјана ТрикићБудистички монах на планини Конгтонг, код Пинглианга, провинција Гансу
Будистички монах на планини Конгтонг, код Пинглианга, провинција Гансу - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2023
Пратите нас
Русија има важну улогу у уједињавању људи, постизању хармоније и среће на планети, засновану на идеалима саосећања и узајамног поштовања, рекао је у разговору за Спутњик главни монах Краљевског храма Бутана Кхенпо Уџен Намгјал.
Он је учествовао на првом Међународном форуму „Традиционални будизам и изазови савремености“, који је одржан ове седмице у Улан Удеу. На скупу је учествовало око 600 људи, међу којима су гости из 13 земаља, укључујући Кину, Индију, Непал и друге.
„Бутан је мала земља, али будизам игра у њој веома важну улогу и успех се мери бруто националном срећом. У Бурјатији, у уопште у Русији, ја сам први пут и на мене је снажан утисак оставило то што се локални житељи добро разумеју у учење Буде, разумеју главне будистичке истине, у друштву влада поштовање према другим религијама и културама. Русија је велика земља и игра веома важну улогу у уједињавању света, како би сви достигли хармонију и срећу“, рекао је будистички монах.
Према његовим речима, руски председник Владимир Путин и други високи руски званичници су, обраћајући се учесницима форума, показали да подржавају будизам у Русији, а будистичке земље које су учествовале у форуму представљају „велику међународну политику“.
„Заједно можемо да уверимо свет да су неопходни идеали саосећања, узајамног поштовања, хармоније и среће. Ми будисти вас подржавамо, а подршка је потребна и нама, пре свега од Русије, како би се политички свет промени. Ту узајамну подршку је потребно развијати“, верује главни монах Краљевског храма Бутана.
На питање која је порука Будиног учења данас најактуелнија у свету монах је рекао да је „данас прво и најважније – јединство“.
„Неважно је то што људи исповедају разне религије, што припадају разним културама, они треба да теже уједињењу и хармонији“, нагласио је Кхенпо Уџен Намгјал.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала