- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Сарадња Српске и Мађарске одвија се на обострано задовољство: Додик о састанку са Орбаном

© AP Photo / Radivoje PavicicМилорад Додик и Виктор Орбан
Милорад Додик и Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2023
Пратите нас
Република Српска жели да сарађује са Мађарском, као и Мађарска са Српском, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик након састанка са мађарским премијером Виктором Орбаном у Будимпешти.
Додик је поручио да се та сарадња одвија на обострано задовољство.
„Данас смо договорили да, како би сви договорени пројекти и сарадња имали већи обим и нови формат, да се формира заједнички Савет за праћење тих политика којим ће руководити он и Орбан“, рекао је Додик.
Додик је објаснио да ће „Савет бити обавештен свака три месеца о развоју ранијих договора“.
„Обавезни ће бити састанци сваких шест месеци да би се оперативно видело на који начин то све иде“, поручио је Додик за РТРС.
Додик је истакао да је „састанак са Орбаном био нормиран 45 минута, али да су остали сат и по у дану у којем се овде слави национални празник и где долази десетине важних гостију“.
„Импонује нам та пажња која нам је овде поклоњена. На дневном реду су била и политичка питања. Орбан је недавно био у Сарајеву и послао јасну поруку да Мађарска жели да сарађује са свима који желе. Након тога је био у Бањалуци и само смо потврдили наше договоре од раније“, навео је Додик.

„У Мађарској постоји разумевање ситуације у БиХ“

Додик је нагласио да су Орбана упознали са новом ситуацијом у БиХ.
„Основна ствар са којом смо га упознали јесте како тамо неизабрани странац намеће законе и брани свој его, сујету и личност, а крши све норме Устава и Дејтонског споразума. Кристијан Шмит је неизабрани странац који се покушава играти игре моћи у којој мисли да они који стоје иза њега могу да наметну политичку вољу, да промене законе и затворе сваког онога ко га ружно погледа“, рекао је Додик.
Председник Српске је напоменуо да у Мађарској постоји разумевање те ситуације.
„Нама је важно да код пријатеља имамо разумевање за то. Они објективно ту осим разумевања не могу много шта да учине, али то је ствар која се није њих ни питала, нити они могу нешто да ураде, али је веома важно да знају о чему се ради. Овде се ради о човеку који је послат из Немачке на крају мандата Ангеле Меркел која није знала шта ће с њим па га је послала нама овде да билдује мишиће и поправља свој изгубљени его. Дошао је ту и сад му се свиђа. Свиђа му се да може да наметне закон, да легитимно изабраном председнику запрети да га може стрпати у затвор и тако даље. Видећемо како ће све то ићи“, поручио је Додик.
Председник Српске је истакао да никада није био уверенији да је на правом месту и да води праву, исправну политику.
„Наравно, то се не свиђа опозицији, али то је њихов проблем“, оценио је Додик.
Он је упитао како Европа може да прихвати такву ситуацију?
„Како Европа може да каже да на 200-300 километара од њих има неки странац који ушета у неку земљу и каже да он доноси законе и ко га не буде волео, ићи ће у затвор. Где то има? То Европа не може да подржи. То је озбиљно питање за саму Европу и питање које ће јој се све више постављати како овај процес буде трајао“, рекао је Додик.

Цвијановићева: Успешан и конструктиван састанак са Орбаном

Састанак са мађарским премијером Виктором Орбаном био је успешан и конструктиван, изјавила је српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић.
Цвијановићева је истакла да Мађарска има разумевање за све што се дешава у БиХ.
„Нама је јако важна Мађарска. Наравно да је увек добро да имате једног таквог саговорника. Мађарска је препознала Српску као место за улагање. Увек је важно да у оквиру ЕУ имате људе који могу да разумеју прилике и неприлике у оквиру БиХ. Очекујем да долазе нови искораци, кад је у питању инфраструктура, пољопривреда. Сви ови разговори су били о томе како искорачити даље“, рекла је Цвијановићева за РТРС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала