- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Стевандић: Републику Српску хоће да казне јер се није сврстала на антируску страну

Пратите нас
Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић је, поводом оптужнице које је тужилаштво БиХ подигло против председника Српске Милорада Додика, рекао данас да је то политичка казна због геополитичког понашања Српске, јер није прихватила да буде страна у сукобу у Украјини и попут Србије одабрала је да задржи неутралну позицију.
„Нисмо се прикључили општој хајци која би се сврставала на антируску страну јер имамо захвалност што Руси нису дозволили да се ми називамо геноцидним народом у Савету безбедности“, изјавио је Стевандић за Танјуг.
Стевандић је објаснио да Срби из Републике Српске желе да сачувају своје надлежности, чувајући уставни капацитет.
„Такође не желимо да прођемо као Срби на КиМ и Срби у Хрватској јер желимо да сачувамо своје надлежности на правни и писмен начин чувајући уставни капацитет Републике Српске, који је по Дејтону такав да има међуентитетску линију. То је једина линија после Другог светског рата која је нацртана у Европи као резултат међународног уговора“, указао је Стевандић.
Додао је да међуентитетска линија дефинише територију која је власништво Републике Српске и коју је она унела у БиХ како би спречила даље сукобе.
„Желимо да наставимо да постојимо у БиХ само као конститутивни народ, јер у БиХ без сагласности народа и ентитета се не могу доносити одлуке. Управо кршење тих одредби да се без сагласности народа доносе одлуке и без сагласности ентитета, да се једном ентитету отима имовина, да се нама онемогућује да политички делујемо и да користимо своје уставне капацитете, резултирала је кризом у БиХ“, навео је Стевандић.
На питање какву одлуку суда очекује, Стевандић је објаснио да оптужница нема правно утемељење.
Он је додао да у Савету безбедности није изгласано да се Кристијан Шмит постави на позицију високог представника БиХ, као и да тужилаштво не може да поступа по његовим законима јер су нелегални и самим тим немају правне последице.
Стевандић каже да је данас у међународним односима на снази сила, као и да се преко наметнутих и опструисаних прописа, који немају правно утемељење, жели утицати на Републику Српску да промени своју међународну политику.
„Ми на то не можемо пристати, јер не само да ће оптужница пасти ако суд не потврди, него чак и ако је потврди, нико Додика не може осудити. То би морала да буде нека султанска одлука, неки 'хатишериф', 'катил ферман', у модерном свету и Европи то није могуће“, истакао је Стевандић.
На питање шта се крије иза одлуке тужилаштва, Стевандић је рекао да Додик већ десет година држи војну и политичку неутралност и не дозвољава да се одузимају надлежности од Републике Српске, што смета евроатланској заједници.

„Пошто је Република Српска 2017. године прогласила војну неутралност, односно није дозволила приступање БиХ у НАТО, јер не желимо да идемо без Србије у било какве интеграције, од тада је све појачано. Ми од тада имамо страшно таргетирање, угрожавање безбедности, сталне претње екстремиста и сталне покушаје моћних земаља чију снагу ми не занемарујемо него сматрамо да смо на мети тренутне администрације и да ће то време проћи“, указао је Стевандић.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2023
РЕГИОН
НАТО напад на Републику Српску: Како ће Додик узвратити на Шмитов члан 203а /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала