Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић после састанка са Орбаном: Направићемо нешто што до сада није виђено /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Будимпешти да је са мађарским званичницима разговарао о бројним пројектима, међу којима је и изградња пруге Београд-Будимпешта. Разговарало се и о граничном прелазу Србије и Мађарске где ће, како је истакао, бити направљено нешто што до сада није виђено.
Говорећи о прузи Београд-Будимпешта, Вучић је на конференцији за новинаре после разговора са Виктором Орбаном, навео да ће српски део бити завршен на време или пре времена.
„Замолио сам премијера Орбана да мађарска страна са кинеским извођачима убрза тај део на мађарској територији да бисмо за две године могли да идемо Београд-Будимпешта за два сата и 40 минута“, казао је Вучић.
Како је навео, било је речи и о граничном прелазу Србије и Мађарске где ће се направити нешто што до сада није виђено.

„Очекујемо подршку ЕУ. Покушаћемо да направимо једну контролу, не две, него једну контролу за грађане Србије, Мађарске и остале који прелазе границу, нешто највеће што захтева стотине милиона евра улагања. Први пут смо разговарали и први пут ћемо то понудити и нашим румунским пријатељима, на тромеђи. То је за Реске-Хоргош од изузетног значаја“, истакао је Вучић.

Вучић је додао су разговарали и о енергетским опасностима по две земље и како да се заштите интереси наших земаља.
„Захвални смо мађарској Влади на свему. Разговарали смо и о могућим опасностима везаним за енергетску безбедност обеју земаља и договорили се како да политички реагујемо и суштински заштитимо интересе обеју земаља“, казао је Вучић.
Вучић рекао и да је са мађарским премијером разговарао и о ситуацији на Косову и Метохији и оценио да Мађарска одлично разуме ситуацију на КиМ.
„Имаћемо разумевање и боље и веће него пре 20, 25 година и тај тренд међусобног разумевања ће се наставити, јер се понашамо као искрени и блиски пријатељи“, казао је Вучић који ће се касније током дана у Будимпешти састати и са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.
Он је додао да српски и мађарски народ осећају блискост на сваком месту и на сваком кораку.

О састанку у Атини

Вучић је навео и шта очекује од сутрашњег састанка лидера региона у Атини.

„Очекујем да ми у Атини објасне шта треба да радимо“, навео је он.

Једна тема разговора биће евроинтеграције, видећемо које ће друге теме да буду, казао је Вучић.
На питање новинара које су то друге теме, Вучић је одговорио:
„Чак и ако знам које су друге теме, о томе не могу да говорим, такав је договор“.

„Србија никоме не прети“

„Ми да претимо Црној Гори не пада нам на памет, причају глупости. Питамо само каква је позиција Срба. Све најбоље им желимо, али немојте да забраните да питамо шта је са 30 одсто Срба у тој земљи“, рекао је Вучић.
Он је то изјавио коментаришући изјаву председника Социјалдемократа Црне Горе Дамира Шеховића да представници званичне Србије наводно прете Црној Гори Украјином и политичком судбином која је ту земљу задесила због признавања тзв. Косова.
„Неки људи живе на томе да праве кампању против Србије и да на томе добијају политичке поене. Да ли да дигнемо споменик свима којим су признали Косово и да кажемо хвала“, упитао је Вучић.
Вучић је истакао да се Србија не меша у унутрашња питања Црне Горе нити у формирање владе, наводећи да се као председник суседне, пријатељске, братске земље никада у то није мешао.
„Али су се умешали сви амбасадори и одређују ко сме а ко не сме да уђе у владу и то им не смета“, навео је Вучић, поручивши:
„Ми не претимо никоме, а немојте ни ви да имате само политику против Србије и Срба, а има их много таквих у региону“.

„Србија не седи на две столице већ на својој, српској“

Коментаришући чланак „Тајмса“ у којем га саговорници британског листа називају „балканским Ал Капонеом“, председник Србије је рекао да је то пример кампање против некога.
„Да о мени пишу лепо, забринуо бих се, јер онда знам да нисам довољно бринуо о српским националним интересима“, рекао је председник Србије.
Вучић је поручио да не обмањује никога, ни на Истоку ни на Западу, додавши да Србија не седи на две столице већ да има своју, српску столицу.
„Наша столица је да сами доносимо одлуке о својој политици, која је самостална и независна. Да, налазимо се на европском путу али водимо рачуна о нашим националним интересима“, рекао је Вучић, запитавши се да ли би био добар да испуњава туђе интересе.

„Избори у року од шест или седам месеци“

Вучић је изјавио да ће у наредних шест или седам месеци сигурно бити избора у Србији, пре свега локалних и покрајинских.
Председник Србије, такође, није искључио ни одржавање парламентарних избора.
Вучић је рекао да ће београдски избори, као и сви други, бити тешки за оне који побеђују и да ће се СНС постарати да направи изненађење.
„Нама сада следе локални и покрајински избори и сасвим вероватно и парламентарни избори. Они (опозиција) су нама до пре три године говорили да неће ни једне изборе, на силу вам нећемо дати изборе. Сто пута сам их питао када ће изборе. Није то фонтана жеља, па ће да буде само оно што хоће. Имаће изборе врло брзо, да ли ће ти избори бити за три или шест месеци, свакако ће у наредних шест или седам избора бити“, поручио је Вучић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала