- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Запад боли кад види листу чекања за БРИКС

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаЛого организације БРИКС
Лого организације БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2023
Пратите нас
За Запад је огроман извор фрустрације чињеница да 145 држава, међу којима су све афричке земље, није увело санкције Русији. Такође велики бол наноси им када виде колика је листа чекања за улазак у БРИКС или ШОС.
Овако др Александар Митић из Института за међународну политику и привреду коментарише два догађаја која су обележила протеклу недељу – Московску конференцију о безбедности и амерички покушај да у Кемп Дејвиду формира војни савез колоквијално назван „Азијски НАТО“.

Русија показала да је западна изолација пропали пројекат

Према Митићевим речима, Русија је Московском безбедносном конференцијом показала потенцијал своје дипломатије и колико је изолација коју је Москви наметнуо Запад пропали пројекат.
„Видели смо на тој конференцији да је Русија показала, не само слабости западне политике и западног оружја, већ и западне стратегије када је у питању сукоб у Украјини. Али, чини ми се да су отишли мало даље када су хтели да покажу да је Запад неоколонијалан. Хтели су да покажу да су морали да се одупру том неоколонијалном Западу“, каже Митић.
Русија је на Московској безбедносној конференцији желела да покаже да стоји уз незападни свет у борби против неоколонијализма. Сама та реч била је једна од најчешће помињаних на конференцији, примећује наш саговорник.
Западне силе покушавају да на различите начине утичу на остатак света – један од начина је био недавна конференција у Џеди; такође покушавају да приморају друге државе да им се придруже путем билатералних састанака – амерички, немачки, француски и британски званичници путују светом са циљем да, пошто су консолидовали Запад, унесу раздор на глобални југ.
Како да, рецимо, створи додатне проблеме БРИКС-у, истиче Митић.
„Видећемо какви ће бити услови за прикључење овој организацији, али, у сваком случају, то што велике регионалне силе чекају да уђу у БРИКС довољно говори о томе колико моћ Запада опада и колико је то за њега велики извор фрустрације“, објашњава он.

САД мири Јужну Кореју и Јапан да би ослабио Кину

У Азији, амерички циљ је спречити раст Кине – како ову државу зауставити само на томе да остане економска сила, а спречити је да постане војна и безбедносна сила.
Зато Вашингтон ствара разне механизме у Индо-пацифику помоћу којих би створили основу за стварање неке врсте копије НАТО-а у том делу света. Поред стварања КВАД-а и АУКУС-а, САД отварају нове базе у Јапану и Јужној Кореји, као и на острву Гуам; такође на Филипинима ће САД отворити четири нове базе и шаљу 10 милијарди долара помоћи Тајвану.
Сарадња Сеула и Токија, који међусобно имају великих размирица, али обе државе су стратешки партнери Вашингтона. Састанак у Кемп Дејвиду је, према Митићевим речима, покушај САД да све међусобне размирице оставе по страни и да у контексту украјинске кризе и раста Кине, створи тројни савез.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала