- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Писма откривају тајну крвавих суза војводе Влада Дракуле /фото/

© Фото : Јавно власништвоВојвода Влад Цепеш, познатији као Влад Дракула
Војвода Влад Цепеш, познатији као Влад Дракула - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2023
Пратите нас
Хемијска анализа писама легендарног Влада Трећег Дракуле, који је послужио као инспирација за најпознатијег вампира у књигама и на филму, показала је да је румунски војвода можда лио крваве сузе.
Трагови које је оставио на папиру, наиме, указују да је владар Влашке из 15. века боловао од хемолакрије — ретког здравственог стања које се манифестује по присуству крви у сузама, објављено је у студији.
„Ово је први пут да је спроведено овакво истраживање и помогло нам је да откријемо здравствено стање Влада Дракуле“, изјавила је хемичар Марија Гетана Ђована Питала са Универзитета у Катанији.
Народни херој у Влашкој и Румунији, Влад Цепеш је, као заштитник хришћанства и један од вођа одбране Европе од надирања Османског царства, био значајна историјска личност у Европи.
Остао је упамћен и по суровим методама владавине, односно поступања са, пре свега, османским заробљеницима, које је према сведочанствима масовно набијао на колац. Због тога је добио и надимак Набијач, а током његове владавине примењиване су и друге методе мучења.
Упркос томе што о његовом животу постоје бројни записи, од којих многи садрже и претеривања, постоје многи детаљи који нису познати. Питала и њене колеге сматрају да много могу да науче проучавајући предмете са којима је имао контакт, пише „Сајенс алерт“.
Писма су обично изузетно важна историчарима. Међутим, овога пута не толико њихова садржина, већ које тајне чува папир у виду молекула и протеина пренетих додиром.
Пажљиво анализирајући папир писама старих више од пола миленијума, фокусирали су се на биолошке маркере. Два протеина која су открили могу да укажу на генетски респираторни поремећај, чији су резултат хроничне инфекције плућа и синуса.
Такође су открили пептиде који припадају протеинима повезаним са упалним процесима, па је могуће и да је имао неко кожно обољење. Изоловали су и пептиде повезане са протеинима у мрежњачи и сузама, али и протеине у крви, пренео је РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала