- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Ловац Ф-16 - Sputnik Србија

УЖИВО Данска поставила услов Кијеву за Ф-16; Зеленски: Грчка ће обучавати украјинске пилоте

Пратите нас
У току је 544. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Оборена још два украјинска дрона у Московској области. Испоруке ловаца Ф-16 Кијеву створиће додатне потешкоће, али руска војска зна шта да ради са овим авионима, изјавио је вршилац дужности шефа ДНР Денис Пушилин.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:58 21.08.2023
Одбијен напад украјинског јуришног одреда у купјанском правцу
Борци Прве гардијске тенковске армије Западног војног округа спречили су покушај јуришног одреда Оружаних снага Украјине да врати изгубљене положаје код Новоселског у купјанском правцу, рекао је за Спутњик руски војник који учествује у борбама на тој деоници.
Раније је Министарство одбране Русије саопштило да је Кијев за 24 сата у Купјанском правцу изгубио око 160 војника.
22:04 21.08.2023
Медији: Кијев у конфузији због одлагања испорука Ф-16
Украјинске власти су у конфузији због одлагања испорука америчких ловаца Ф-16, али у Кијеву не желе јавно да говоре о узроцима онога што се догађа, преноси телевизијски канал Ен-Би-Си њуу позивајући се на представнике Украјине.
„Одуговлачење је изазвало конфузију код украјинских власти, као и код војника на првој линији фронта... Они не желе јавно да разматрају објашњење САД о кашњењу, јер су Ф-16 осетљива тема“, наводи телевизијски канал.
Представници америчке власти су за телевизијски канал рекли да је неопходно да већи број изабраних украјинских пилота научи енглески језик, како би могли да читају команде и инструкције за коришћење ловаца.
Неопходно је, такође, да Кијев припреми механичаре и инжењере који су одговорни за коришћење Ф-16, а остало је нерешено и питање о томе какво ће наоружање Запад испоручивати Кијеву за америчке ловце, додаје телевизијски канал.
21:54 21.08.2023
Ваздушна опасност објављена је у три области Украјине, међу којима је и Кијевска, следи из података онлајн-мапе Министарства за дигиталну трансформацију Украјине.
21:34 21.08.2023
Стејт департмент одобрио испоруку хеликоптера AH-64E „апача“ Пољској
Стејт департмент САД одобрио је могући договор о продаји хеликоптера AH-64E „апача“ Пољској у укупној вредности од око 12 милијарди долара, саопштила је Агенција за сарадњу у области безбедности Пентагона, која је одговорна за испоруке војне технике и оружја у иностранство.
Према саопштењу, Варшава је тражила од Вашингтона да јој прода 96 јуришних хеликоптера тог типа, пропратну опрему, као и логистичку и техничку подршку.
20:45 21.08.2023
Зеленски: Грчка ће обучавати украјинске пилоте за Ф-16
Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је да ће Грчка учествовати у обуци украјинских пилота на борбеним авионима Ф-16, преноси украјинска агенција „УНИАН“.
Раније, Зеленски је објавио да су украјински пилоти и инжењери већ почели обуку у Данској.
20:21 21.08.2023
Грчка подржава чланство Украјине у НАТО кад се испуне услови
Грчка подржава чланство Украјине у НАТО када то савезници усагласе и буду испуњени услови, предвиђени Декларацијом самита НАТО у Виљнусу, наводи се у заједничкој декларацији Грчке и Укрјаине о евроатлантској интеграцији Украјине, потписаној након преговора грчког премијера Киријакоса Мицотакиса и украјинског лидера Владимира Зеленског у Атини.
У декларацији се истиче да ће Грчка и надаље подржавати јаку и ефикасну политичку и материјалну подршку Северноатлантске алијансе Украјини како би омогућила Кијеву да ефикасно брани своју територију на копну, мору и у ваздуху.
Такође се наглашава да Украјина високо цени сву практичну помоћ коју су јој пружили Грчка и њен народ у циљу јачања одбрамбене способности земље, а Атина ће наставити да пружа војну, техничку, одбрамбену и хуманитарну подршку украјинским властима.
19:58 21.08.2023
Медведев поручио Европљанима да се „не играју авионима“
Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев прокоментарисао је изјаву министра иностраних послова Немачке Аналене Бербок која је одлуку Холандије и Данске о предаји борбених авиона Ф-16 Кијеву назвала „добрим даном“ за Европу и Украјину, поручивши Европљанима да се „не играју авионима“, јер би један од других тако „добрих дана“ могао бити последњи за Европу.
„’Ово је добар дан за Украјину и, наравно, добар дан за Европу’, рекла је министарка иностраних послова са незавршеном средњом школом Аналена Бербок о одлуци да се бандеровској браћи немачких нациста испоруче авиони Ф-16. Ох, не играјте се авионима у свом песку, дечице. Један од следећих сличних ‘добрих дана’ могао би за Европу бити њен последњи дан“, написао је Медведев на свом телеграм каналу.
17:56 21.08.2023
Немачка поздравила најаву испорука Ф-16 Кијеву
Министар иностраних послова Немачке Аналена Бербок назвала је одлуку Холандије и Данске да предају Кијеву борбене авионе Ф-16 „добрим даном“ за Украјину и Европу.
„Ово је добар дан за Украјину и, наравно, добар дан за Европу“, рекла је Бербокова на заједничкој конференцији за новинаре са својом сенегалском колегиницом Аисатом Тал Сал.
Немачка министарка је додала да испоруке западног оружја значајно помажу Украјини и да ће савезници наставити да разговарају о томе шта још могу да ураде у циљу подршке кијевском режиму.
17:49 21.08.2023
Зеленски: Шведска оклопна возила CV-90 производиће се у Украјини
Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је на свом Телеграм каналу да ће се у Украјини производити шведска оклопна возила CV-90.
Раније је кабинет Зеленског саопштио да су Украјина и Шведска потписале изјаву о јачању сарадње по питању производње, експлоатације, припреме оператера и одржавања шведских оклопних возила CV-90.
16:34 21.08.2023
Врховни суд Доњецке Народне Републике осудио је на 18, односно 20 година строгог затвора тројицу припадника украјинског националистичког батаљона „Азов“, који су ранили троје житеља Маријупоља, саопштено је у Тужилаштву ДНР.
16:13 21.08.2023
Јединица руских специјалних снага „Осман“ директно је "Ланцетом" погодила тенк М-55 у запорошком правцу. Тенк је Оружаним снагама Украјине испоручен из Словеније.
16:10 21.08.2023
Оборен још један украјински дрон изнад Белгородске области
Руска противваздухопловна одбрана открила је и пресрела још једну украјинску беспилотну летелицу изнад Белгородске области, материјалне штете и жртава нема, саопштило је Министарство одбране Русије.
„Двадесет првог августа око 16.00 сати (по московском времену) кијевски режим је поново покушао да изведе терористички напад беспилотном летелицом. Руска ПВО средства су открила и уништила беспилотну летелицу изнад територије Белгородске области“, наведено је у саопштењу.
13:41 21.08.2023
Главно са новог брифинга Министарства одбране Русије:
◾Група „Запад“ побољшала је положај дуж линије фронта у правцу Купјанска;
◾Оружане снаге Русије су одбиле два напада Оружаних снага Украјине у области Червоној Диброви у ЛНР;
◾Оружане снаге Русије су успешно одбиле четири непријатељска напада у правцу Купјанска, губици Оружаних снага Украјине износили су 160 украјинских војника;
◾Руске оружане снаге су за дан ликвидирале око 75 војника Оружаних снага Украјине на краснолиманском правцу;
◾Руски системи ПВО оборили су украјински авион Су-25 у близини села Старорајско у ДНР;
◾Оружане снаге Русије су одбиле пет напада 82. ваздушно-јуришне бригаде у подручју Работина, Запорошка област;
◾Оружане снаге Русије уништиле су складиште муниције 65. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине у Запорошкој области;
◾Оружане снаге РФ су одбиле три напада Оружаних снага Украјине у областима Красногоровке и Невељског на доњецком правцу, губици противника износили су 225 бораца;
◾Оружане снаге Украјине изгубиле су до 110 припадника војске, самоходни топови AS-90 Braveheart и Нона-С, као и артиљеријски систем М777 на јужнодоњецком правцу;
◾Оружане снаге Украјине изгубиле су преко 80 припадника војске, хаубице ФХ-70, Д-20 и Д-30 и 2 топа М119, америчке производње у запорошком правцу.
12:21 21.08.2023
Активна непријатељства се воде у близини харковског села Синковка код Купјанска, непријатељ је већ напустио село, рекао је за Спутњик начелник Харковске области Виталиј Ганчев.
„Добијамо информацију да руска војска већ разбија непријатеља на периферији Купјанска. Посебно активне операције се сада воде код села Синковка. У овом тренутку већ може рећи да нема војника Оружаних снага Украјине у самом селу“, рекао је Ганчев.
12:15 21.08.2023
Украјина ће моћи да користи ловце Ф-16 које ће јој испоручити Данска само на својој територији, изјавио је дански министар одбране Јакоб Елеман-Јенсен.
"Ми испоручујемо оружје под условом да се користи за потискивање непријатеља из Украјине. И ништа више", цитирала је министара агенција Рицау.
"То су услови, било да се ради о тенковима, борбеним авионима или нечем другом. То је сигнал који ће Украјина, наравно добити“, додао је он.
10:30 21.08.2023
Руске снаге су за дан ликвидирале више од 130 украјинских војника у запорошком правцу, саопштио је вршилац дужности губернатора Запорошке области Евгеније Балицки.
„За 24 часа губици противника на запорошком правцу износили су 133 особе из редова Оружаних снага Украјине, 4 артиљеријска оруђа и 4 минобацача“, написао је он на свом Телеграм каналу.
10:19 21.08.2023
У Ростову на Дону се чуо јак прасак, јављају дописници Спутњика.
Према прелиминарним информацијама, авион је пробио звучни зид.
09:00 21.08.2023
Испоруке ловаца Ф-16 Кијеву створиће додатне потешкоће, али руска војска зна шта да ради са овим авионима, рекао је вршилац дужности шефа ДНР Денис Пушилин.
"Наравно, наше јединице знају шта да раде са овим авионима. Али, наравно, то се може окарактерисати континуираним тежњама западних земаља да наставе са распиривањем сукоба. Такве акције се не могу објаснити никаквим мирним иницијативама“, рекао је Пушилин телевизији Русија 24.
08:22 21.08.2023
Су-35с - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Руски Су-35С оборио украјински авион у зони специјалне операције /видео/
07:49 21.08.2023
Руска војска уништила је јутрос други украјински дрон у Подмосковљу, саопштило је Министарство одбране.
„У 08:16 по московском времену, осујећен је покушај кијевског режима да изведе терористички напад беспилотном летелицом. ПВО је благовремено открио украјинску беспилотну летелицу и уништио у Истарском округу, Московске области“, наводи се у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала