- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Америка признала превелику зависност од руског нуклеарног горива

CC BY-SA 2.0 / Flickr/IAEA Imagebank/DEAN CALMA / Руда уранијума
Руда уранијума - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе имају невероватне трошкове због превелике зависности од Русије у области нуклеарног горива. Како би се решио овај проблем, Америка планира да повећа производњу обогаћеног уранијума, преноси агенција „Блумберг“.
Агенција се позива на саветника Беле куће за питања нуклеарне енергетике Пранаја Вади и главног извршног директора америчког одељења „Уренко“ Карен Фили.
„Имамо трошкове због превелике зависности од Русије у области нуклеарног горива, и не само ми, цео свет“, рекао је Вади.
Према подацима „Блумберга“, фабрика „Уренко“ која се налази на територији америчке државе Нови Мексико, обезбеђује око трећину америчких потреба за обогаћеним уранијумом и у процесу је повећања производње за 15 одсто.
Према речима Фили, увећање капацитета ће бити завршено 2027. године. Навела је да ће то заједно са повећањем капацитета главне компаније у Европи, бити довољно да покрије удео „Росатома“ на америчком тржишту. Она није открила детаље о томе како могу да се заобиђу санкције.

„Ми смо разумно решење за САД. Повећање производње из ‘Уренко’ ће бити довољно да покрије било који дефицит увоза из Русије“, изјавила је она.

Бивши заменик министра енергетике САД, а сада главни извршни директор корпорације за производњу обогаћеног уранијума за коришћење нуклеарне станице „Центрус енерџи“ Ден Поунман сматра, да увећање капацитета фабрике „Уренко“ у САД-у за 15 одсто није довољно за напајање светских реактора.
Лого корпорације Росатом - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2023
РУСИЈА
Русија и Јужноафричка република договориле сарадњу у производњи нуклеарног горива
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала