Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Молдавија преко Бреге прави себи рекламу у ЕУ

© Sputnik / Лола ЂорђевићГоран Бреговић Брега
Горан Бреговић Брега - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2023
Пратите нас
Инцидент за забраном уласка у Молдавију чувеном музичару Горану Бреговићу чиста је пи-ар акција актуелних власти у Кишињеву које желе да себи обезбеде добар имиџ на Западу, оцењује руски политиколог Владимир Брутер.
Бреговићу је на аеродрому у Кишињеву 20. августа забрањено да уђе у земљу и самим тим отказан је његов концерт на фестивалу Густар. Знајући да музичар без проблема наступа у земљама ЕУ, поставља се питање о демократским вредностима Молдавије.
Са обзиром да је музичар наступао небројено пута на територији ЕУ, живи у Француској и да ће следећи концерт имати у Паризу 15. септембра, на питање зашто је проблем настао баш у Молдавији Владимир Брутер, политиколог са Међународног института хуманитарно-политичких истраживања, каже да се такав потез може објаснити само жељом руководства Молдавије да што више угађа Западу.
„С обзиром на то како они разумеју Бреговићеву репутацију, закључили су да је добар пи-ар ако га не пусте“, истиче саговорник.

Случај са Бреговићем постао медијски хит

Он иронично примећује да, међутим, Молдавија неће ући у ЕУ само зато што није пустила Бреговића преко границе.
Брутер сматра и да, ако руководство Молдавије жели да и даље угађа Европи, онда ће се такви случајеви наставити.
„И није он једини. Случај са Бреговићем, с обзиром на његову славу, постао је медијски хит. Међутим, у стварности, многим људима из Европе није дозвољен улазак у Молдавију ако постоји и најмања сумња да ће ови људи на овај или онај начин бити перципирани у медијском простору другачије него што желе у Кишињеву. У Молдавији се сада озбиљно гледа на жељу власти да имају добар имиџ пред Западом.“
Иначе, Бреговићева једина широко позната проруска изјава је дата после концерта на Криму 2015. године, када је изјавио да га није брига за могуће последице, да у сваком случају ми на Балкану увек осећамо источну величину од Русије и да се нада да ће на Западу проћи параноја око тога.
Ништа од демократије
Молдавске власти стално говоре о привржености демократским вредностима. На питање како је ово повезано са чињеницом да музичар који се ни на који начин не бави политиком не може да уђе у земљу, Владимир Брутер указује да ове две чињенице никако нису повезане.
„У Молдавији се посланицима одузимају радна места, странкама се забрањује имунитет, а опозицији покушавају да забране учешће на изборима. Где је овде демократија? А шта је са Бреговићем? У Молдавији постоји толико манифестација „демократије“ унутар земље да јадни Бреговић, по мом мишљењу, нема никакве везе са овим. Генерално, требало би коначно да одустанемо од концепције да прозападна политика и демократија имају нешто слично. Управо пример Молдавије показује да немају“, констатује Брутер.

Србија изненађена

На подсећање да је Маја Санду, председница Молдавије, рекла у фебруару 2023. да је план Русије да убаци грађане Русије, Црне Горе, Белорусије и Србије у Молдавију како би изазвали протесте у покушају да легитимну власт смени нека влада коју би контролисала Русија, Брутер истиче да Русија ни на који начин није реаговала када је уместо њој много лојалније власти Игора Додона дошла Маја Санду.
„Русија је стално говорила да је то унутрашња ствар Молдавије. И прва ствар коју је урадила након доласка на власт Санду је да је Молдавији обезбедила веома велике попусте на гас. Русија се у односу на Молдавију и сада понаша крајње лојално“, истиче политиколог, иронично примећујући да Бреговић свакако не може имати планове за смену власти у Кишињеву.
Брутер се оврнуо и на изјаву министра спољних послова Србије Ивице Дачића да овакво понашање молдавских власти није у складу са традиционално пријатељским односима две земље. Како каже, не очекује да ће бити неког демарша из Србије, с обзиром на то да Срби не посећују тако често Молдавију.
Горан Бреговић - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2023
СРБИЈА
Вучић: Забрана уласка због „Калашњикова“ – онда се питате шта је људи ово
Горан Бреговић Брега - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2023
Специјална операција у Украјини
Молдавија: Бреговићу забрањен улазак у Молдавију због проруских ставова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала