- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Нови преокрет: Какву би поруку послао Спајић ако у владу ипак не позове представнике Срба

© Sputnik / Бобан Нововић Лидер Покрета Европа сад Милојко Спајић
 Лидер Покрета Европа сад Милојко Спајић - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2023
Пратите нас
Медијске тврдње да је Бошњачка странка прихватила да буде дио 44. црногорске владе, али да је предсједник БС Ервин Ибрахимбеговић казао да му је мандатар Милојко Спајић саопштио да у влади неће бити мјеста за ЗБЦГ донијела је нова нагађања и нови прекорет у главном политичком питању овог љета: на које политичке снаге рачуна Спајић.
Новинар Младен Стојовић истиче за Спутњик да, док се чека потврда информације да мандатар за састав 44. Владе Милојко Спајић уопште неће позвати у њу коалицију За будућност Црне Горе, изведена је једна једначина: буде ли саставио Владу са Бошњачком странком и осталим традиционалним партнерима ДПС-а из редова мањина а без ЗБЦГ, биће јасно и да Милојко Спајић игра за Мила Ђукановића.

Да ли ће Спајић одиграти за Мила

“Никакво другачије образложење прескакања ЗБЦГ не пије воду јер ће последице такве одлуке бити да неће бити већине која ће омогићити формирање Судског и Тужилачког савјета и избор седмог судије Уставног суда, који нису по вољи Мила Ђукановића. То и јесте ултимативни циљ шефа бившег режима од почетка јер на тај начин чува од "руке правде" и себе и своје. Такав развој ситуације би увео Црну Гору у много већу нестабилност у односу на ону у којој је била одмах након формалног пада ДПС-а. Јер би, између осталог, оном ослобођеном дијелу СДТ-а била послата порука да немају политичку подршку да доврше посао у складу са законом“, каже Стојовић.
Друга кључна порука Милојка Спајића таквим чином, тврди наш саговорник, била би да он не мари што је већина од око 60 одсто бирача у јуну гласала против Ђукановића и његових традиционалних партнера, али и да не мари на то што већина његових колега у Европи сад не жели да буду параван за чување мафије.
“Наравно, постоји могућност и да су све информације о наглом заокрету Спајића спинови оних који желе да упропасте договор са ЗБЦГ. Како вријеме пролази, нажалост, све упућује на то да се у последњем часу иза кулиса десило нешто што је утицало на овакав заокрет. Све се иначе збива након што је у ЗБЦГ договорено да радикално смање захтјеве и учине све како би се формирала стабилна већина и држава ослободила из загрљаја мафије. Остаје да видимо како ће се у оваквом развоју догађаја понашати Демократе, ако пристану на "плес" са Ђукановићевим марионетама против интереса државе, то ће их скупо коштати на наредним изборима, баш као што је и њиховог коалиционог партнера Дритана Абазовића коштала "касна памет"”, поручује Стојовић.

Ради на своју штету

Аналитичар Владо Павићевић каже за Спутњик да је најновија вијест о формирању црногорске владе изненадила грађане Црне Горе, јер виде да је Спајић дефинисао неке приоритетне актере и неке који су мање приоритетни, док се не договори са приоритетнима.
“Спајић је искључио из договора о формирању владе, по мом суду, невећи дио оних побједника из августа 2020 године и то је изазвало негодовање грађана, али чини ми се да таквим потезима Спајић ради на своју штету. Дјелује како Спајић иде ка формирању владе која ће имати минималну подршку у Скупштини, ато значи да ће је подржавати 41 или 42 посланика, што значи да ће формирати слабу, ломљиву владу, у којој ће сваки конституент моћи да поставља уцјењивачке захтјеве. Умјесто тога Спајић је могао да иде на формирање јаке, снажне владе, чије би језгро подршке чиниле политичке снаге побједнице парламентарних избора од 30. августа 2020 године. Ту владу би подржало 49 или 54 па чак и 56 посланика и то би ту владу чинило несаломљивом”, увјерен је Павићевић.
Он додаје да по овоме што сада имамо, Спајић иде на своју штету и на штету грађана Црне Горе који су очекивали да ће се формирати стабилна влада која ће трајати четири године и која ће бити реформска.
Клуб посланика Покрета Европа сад на састанку у петак добиће од мандатара Милојка Спајића информације како треба да изгледа нова влада, ко ће бити њени конституенти и који ће јој бити главни приоритети. Сједница посланичког клуба биће одржана у петак вече, а посебно је важна ако се зна да дио посланика са листе Покрета Европа сад (ПЕС), према њиховим ранијим изјавама, није спреман да подржи владу ако не буде имала подршку најмање 49 посланика.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала