Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Почело одбројавање: Шта ће бити кад истекну три дана приштинског ултиматума против Срба

© Sputnik / Теодор АнастасијевићСеверна Косовска Митровица са српском заставом
Северна Косовска Митровица са српском заставом - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2023
Пратите нас
Тиме што даје ултиматум Канцеларији за КиМ да се исели из просторија у Косовској Митровици, режим Аљбина Куртија шаље јасну поруку преосталим Србима на Косову и Метохији да нису пожељни становници његове парадржаве. То је порука да будућност Срба на КиМ, уколико би оно добило пуну независност и пуни суверенитет не би била нимало срећна.
Овако политички консултант Владимир Добросављевић коментарише ултиматум који је представницима Канцеларије за КиМ упутио такозвани градоначелник северне Косовске Митровице Ерден Атић.
Атић је изабран за градоначелника на изборима које су Срби бојкотовали и на које је изашло око три одсто бирача. Међутим, то га не спречава да у континуитету доноси мере које угрожавају Србе. Последња у низу је ултиматум представницима Канцеларије за Косово и Метохију да се у року од три дана иселе из зграде у Косовској Митровици.

Учинити живот Србима на КиМ немогућим

Према Добросављевићевим речима, ова мера Куртијевог режима има за сврху да изазове инцидентну ситуацију која би Србе на КиМ принудила да напусте своје домове.
„Циљ је да им се живот на КиМ учини буквално немогућим и да константним притисцима створе амбијент у коме они сами више не виде будућност за себе и своје потомке. Притом, желе да неком врстом провокације изазову исхитрену реакцију званичног Београда и да се на тај начин, пред међународном заједницом и досадашњим менторима косовских Албанаца званични Београд покаже и прикаже као реметилачки фактор у региону“, сматра он.
Без обзира на санкције и притиске које наводно трпи од Запада, Аљбин Курти наставља да спроводи своју политику, чији су се циљеви најбоље видели у Тетову, где је проглашен „премијером свих Албанаца“, додаје наш саговорник.
„Обим санкција којима су изложени Курти и приштинске институције очигледно нису довољни. И даље имамо ту врсту лажног паралелизма, изједначавање жртава и оних који праве инциденте и изазивају тензије. Тако смо имали ситуацију да америчке дипломате кажу да су противници стварања и Велике Албаније и Велике Србије, иако нема назнака да било ко ради у функцији стварања Велике Србије, док смо у Тетову имали прилике да видимо мапе „природне“ односно Велике Албаније“, подсећа Добросављевић.
Таква Куртијева политика угрожава територијални интегритет неколико балканских држава – како Северне Македоније, тако и Грчке, Црне Горе и Србије, додаје он.
„Тако да је проблем у томе што међународна заједница није довољно доследна, односно нема исте критеријуме према привременим институцијама у Приштини и званичном Београду или Скопљу“, наводи Добросављевић.

Како смирити Куртија

С обзиром на његове великоалбанске амбиције, Курти се не би смирио ни када би Србија признала косовску независност. Али, сада му је главни циљ стварање амбијента у коме би опстанак Срба на КиМ постао немогућ – томе служе и мере које доносе Ерден Атић.
А да би се Аљбин Курти смирио, потребно је, према Добросављевићевом мишљењу, да Запад почне да примењује исте критеријуме и према Србима, и према Албанцима.
„Не могу Албанци бити вечито повлашћени, вечито толерисани за све што учине, а са друге стране да Срби сносе кривицу за нешто за шта не сносе објективну одговорност. Подсетићу вас, од 1999. буквално сви међуетнички инциденти дешавали су се од стране Албанаца према Србима“, каже Добросављевић.
То што Куртијеви ментори на Западу још не реагују, према тумачењу нашег саговорника значи да још нису спремни да признају да су створили парадржаву која функционише на угњетавању једне етничке заједнице која на тој територији живи.
На ултиматум је реаговала и Канцеларија за КиМ владе Србије. Њен председник Петар Петковић рекао је да је Атић одлуку донео директно по налогу Аљбина Куртија.
„Курти преко својих посилних спроводи потезе који су директна претња за мир и стабилност на овим просторима, док међународна заједница ћути и немо посматра овакве потезе. Док смо недељама слушали међународне представнике да нелегитимни и лажни градоначелници неће доносити никакве извршне одлуке, свакога дана на терену сведоци смо насилних и противправних потеза Куртијевих гаулајтера против српског народа, а којима је једини циљ да са севера Косова и Метохије протерају све српско“, рекао је Петковић.
Осим Канцеларије за КиМ, на удару Куртијевог режима нашли су се и Служба дирекције ПИО фонда, Косовскомитровачког управног округа и Центра за социјални рад Вучитрн, чије се просторије налазе у истој згради.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала