- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Тенк Т-80 у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Спречен напад: Руска ПВО уништила два украјинска дрона изнад Брјанске области

Пратите нас
У току је 546. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Оборене две беспилотне летелице у близини Москве. За привременог вршиоца дужности главног команданта Ваздушно-космичких снага Русије, уместо Сергеја Суровикина, именован је начелник Главног штаба Ваздушно-космичких снага генерал Виктор Афзалов.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
23:12 23.08.2023
21:58 23.08.2023
Руски системи ПВО открили су и уништили два украјинска дрона изнад Брјанске области у Русији, саопштило је Министарство одбране Русије.
„Спречен је покушај кијевског режима да уз помоћ беспилотних летелица авионског типа изведе терористичке нападе. Системи ПВО су открили и уништили два украјинска дрона изнад територије Брјанске области“, наводи се у саопштењу.
20:31 23.08.2023
Немачка је од почетка руске специјалне операције дала Кијеву помоћ у вредности од 22 милијарди евра, рекла је министар спољних послова те земље Аналена Бербок.
18:09 23.08.2023
Обавештајци специјалних снага „Ахмат“ извели су успешну операцију у позадини украјинских Оружаних снага у Кременском правцу, саопштио је шеф Чеченије Рамзан Кадиров на Телеграму.
„Борци одреда ушли су у позадину непријатеља у дубину од скоро пет километара. Током операције момци су онеспособили девет мина, пронашли су и уништили минобацачку посаду противника“, саопштио је Кадиров.
Заплењени минобацач борци су повезли са собом као трофеј. По речима Кадирова, оруђе је исписано „нацистичким паролама и свастикама“.
18:00 23.08.2023
Руске снаге уништиле су велику количину украјинске технике у Запорошкој области, на неким деловима фронта је и до 50 комада технике која је изгорела, рекао је в.д. лидера Запорошкој области Евгеније Балицки за "Русија 24".
Како је додао, погинуо је велики број украјинских војника.
17:36 23.08.2023
Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је на прес конференцији у Кијеву да војна команда жели да мобилише више људи.
"Рећи ћу отворено, представници војске су ми се обратили са захтевом да се омогући појачана мобилизација. За сада ништа више не могу да вам кажем", рекао је Зеленски.
16:21 23.08.2023
Ваздушна опасност је проглашена на готово читавој територији Украјине.
16:01 23.08.2023
Канада уводи санкције против четири физичка и 29 правних лица из Русије из индустријског, финансијског и нуклеарног сектора, саопштио је премијер Џастин Трудо.
Како је рекао, мере које се примењују треба да натерају Русију да напусти читаву територију Украјине.
15:48 23.08.2023
Председник Русије Владимир Путин подржао је програм развоја Запорошке области у наредних 10 година, рекао је за Спутњик в.д. лидера региона Евгеније Балицки.
„Представио сам програм, читаву концепцију, председник је подржао и потписао документ за владу – да се размотри“, рекао је он.
Када је реч о специјалној војној операцији, Балицки је за "Русија 24" рекао:
"Шта могу да кажем после разговора с председником - моје поверење је изузетно. Добио сами потврду када је председник рекао: 'Нисмо још ни почели.' И на јесен ће бити још много тога интересантног."
Балицки се састао са Путином претходне ноћи у Кремљу.
15:25 23.08.2023
Председник Литваније Гитанас Науседа рекао је током сусрета са украјинским председником Владимиром Зеленским у Кијеву да је његова земља усвојила вишегодишњи план војне помоћи Кијеву вредан 200 милиона евра, као и да планира да се Украјини испоруче ПВО системи „насамс“ у септембру, саопштила је прес служба председника.
15:03 23.08.2023
Русија ће одговорити на украјинске нападе на цивилне објекте на њеној територији, а такође неће игнорисати улогу специјалних служби Запада које прослеђују Кијеву информације за нападе дроновима, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
13:49 23.08.2023
Снаге ПВО су уништиле две беспилотне летелице у Калушкој области у близини села Шајковка, нема жртава нити материјалне штете, рекао је губернатор Владимир Шапша.
13:39 23.08.2023
Председник Украјине Владимир Зеленски затражио је од финског премијера Петерија Орпоа да украјинским оружаним снагама преда борбене авионе четврте генерације Ф-18 (Хорнет), које Хелсинки повлачи.

"Узимамо све што нам дају… Спремни смо да учимо да управљамо свим оним што лебди или лети. Ако Финској не требају Ф-18, онда хајде да (узмимо) са задовољством", рекао је он заједничкој конференције за штампи са Орпом, који је сада у Кијеву.

Зеленски је напоменуо да Ф-16 остају приоритет за Украјину због свог броја, који могу да задовоље потребе ратног ваздухопловства земље. Међутим, према његовим речима, Украјина је спремна „да узме било коју врсту авиона“.
13:19 23.08.2023
Главно са брифинга руског Министарства одбране:
◾Оружане снаге Русије одбиле су четири напада украјинских јуришних група у области Работина;
◾Група „Запад“ је извела офанзивна дејства у одређеним деловима зоне одговорности и побољшала тактичку ситуацију у правцу Купјанска;
◾У ДНР руска војска је погодила командне центре две бригаде Оружаних снага Украјине;
◾У доњецком правцу Оружане снаге Русије су одбиле три напада јуришних група Оружаних снага Украјине код Невелског, Мајорска и Курдјумовке, непријатељ је изгубио око 180 бораца;
◾Оружане снаге Русије су успешно одбиле четири непријатељска напада у правцу Купјанска, губици Оружаних снага Украјине износили су 170 војника;
◾Руске трупе су одбиле два напада украјинских јуришних одреда у областима Јамполовка у ДНР и Црвена Диброва у ЛНР;
◾Оружане снаге Украјине изгубиле су око 60 људи на краснолиманском правцу;
◾Оружане снаге Украјине су изгубиле око 80 војника у запорошком правцу, самоходни топ Краб и Panzerhaubitze 2000, три хаубице М119;
◾Оружане снаге Украјине изгубиле су у јужнодоњецком правцу око 145 погинулих и рањених војника, тенк и хаубицу М109 Паладин.
13:04 23.08.2023
13:03 23.08.2023
У Запорошкој области се воде жестоке борбе, руска војска је зауставила неколико покушаја пробоја Оружаних снага Украјине на времевском и ореховском правцу, рекао је Спутњику Владимир Рогов, шеф локалног покрета „Заједно са Русијом“.
„Украјински милитанти по сваку цену покушавају да пробију нашу линију одбране како би показали „победу“ до Дана независности Украјине“, рекао је саговорник агенције.
Према његовим речима, нема напредовања украјинских трупа, иако су западну технику убацили у борбе.
10:59 23.08.2023
Украјински дрон откривен је и оборен данас око 11.30 изнад Белгородске области, нема жртава нити штете, саопштило је руско Министарство одбране.
09:54 23.08.2023
Украјинска 82. бригада, која је недавно учествовала у контраофанзиви Кијева, „одмах је почела да губи опрему“ и изгубила најмање 10 одсто америчких оклопних возила за чишћење мина М1132 Стрикер, пише часопис Форбс.

"Када је моћна бригада коначно кренула у акцију са неких од својих 14 тенкова Челенџер 2, 40 борбених возила Мардер и 90 оклопних возила на точковима Стрикер, одмах је почела да губи опрему", пише лист.

Према подацима Форбса, ове недеље бригада је изгубила најмање два од двадесет возила М1132 - инжењерско-деминерска верзија оклопног возила Стрикер на точковима.
09:35 23.08.2023
Турска и УН разрађују предлоге за Москву како би се наставио споразум о житу, рекао је за Спутњик извор укључен у преговарачки процес.
"Али још није све савршено, има нерешених питања са банкарским питањима. Разговори су у току", рекао је саговорник агенције.
Дан раније Владимир Путин је, говорећи у обраћању учесницима пословног форума БРИКС-а, подсетио да ниједан од услова споразума о житу који се тиче Русије није испуњен.
09:18 23.08.2023
Украјинска војска гранатирала је центар Доњецка, јавио је дописник Спутњика.
У центру града одјекнуле су три снажне експлозије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала