- Sputnik Србија, 1920
Самит БРИКС
Самит БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка), којим председава Јужноафричка Република, одржава се од 22. до 24. августа у Јоханесбургу. Очекује се да лидери земаља „петорке“ на самиту разматрају проширење организације.

БРИКС ће размотрити формирање алтернативног платног система

© Sputnik / Grigory Sysoev / Уђи у базу фотографијаУчавстник бизнес-форума проходит мимо логотипа саммита БРИКС в ЮАР
Учавстник бизнес-форума проходит мимо логотипа саммита БРИКС в ЮАР - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2023
Пратите нас
Министри финансија БРИКС-а формираће до наредног самита у Казању групу која ће размотрити питање формирања алтернативног платног система, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на маргинама самита БРИКС-а у Јоханесбургу.
Министар је подсетио на пројекат пула резервних валута БРИКС-а. Према његовим речима, то је „претеча корака које (земље БРИКС) планирају да предузму – кораке за олакшавање коришћења националних валута, али што је најважније, за формирање алтернативног система плаћања“.

"Како ће то тачно изгледати, о томе треба да се позабаве министри финансија и гувернери Централних банака. Они треба да формирају одговарајућу радну групу и припреме препоруке шефовима држава за следећи самит у Казању", рекао је Лавров.

Што се тиче јединствене валуте БРИКС-а, како је истакао министар, о томе за сада нема речи.
„Нико сада не говори о јединственој валути. Сада је сва пажња усмерена на проналажење начина да се осигура међусобна трговина, заједнички економски пројекти, инвестиције на начин да то не зависи од система који контролишу САД и њихови западни савезници“, рекао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала