- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Мистериозно место у океану привлачи на хиљаде хоботница – откривено и због чега /видео/

CC0 / / Хоботница
Хоботница - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2023
Пратите нас
На Дејвидсон Симаунту, једној од највећих подморских планина на свету, на обали Калифорније, прави свет чуда вреба на морском дну.
Тамо се на хиљаде 'бисерних' хоботница (Muusoctopus robustus) окупља да се паре, гнезде и негују своја јаја да се излегу.
Откривен 2018. године, овај расадник је најспектакуларније место за гнежђење хоботница икада откривено.
Сада, након вишеструких роњења ради праћења и посматрања локације, тим на челу са научником Џејмсом Беријем из Института за истраживање акваријума у ​​заливу Монтереј (МБАРИ) открио је привлачност овог посебног места: топлина вулкана убрзава развој јаја, повећавајући шансе за преживљавање.
„Захваљујући напредној морској технологији Института и нашем партнерству са другим локалним истраживачима, били смо у могућности да посматрамо овај „Врт хоботница“ много детаљније, што нам је помогло да откријемо зашто се тамо окупља толико дубокоморских хоботница“, каже Бери.
„Ови налази нам могу помоћи да разумемо и заштитимо друга јединствена дубокоморска станишта од климатских утицаја и других претњи“, рекао је Бери, преноси Сајенсалерт.
Чини се да се „Врт хоботница“ налази на помало необичној локацији за физиологију хоботнице. Тачније, налази се 3.200 метара (10.500 стопа) испод површине океана, у трајној леденој тами батипелагијске зоне (зона отвореног океана на дубини од 1000 до 4000 метара). Ипак, научници су тамо избројали 4.707 женки које се гнезде на површини од 2,5 хектара у центру локације и проценили да се ту налази чак 20.000 хоботница, мушких и женских, широм расадника.
Хоботнице су, као и многа морска створења, хладнокрвне, а просечна температура у понору Дејвидсон Симаунта је око 1,6 степени Целзијуса (35 Фаренхајта), што успорава њихов метаболизам.
На тој температури очекује се да ће јајима главоножаца – које истраживачи називају „бисерним хоботницама“ захваљујући њиховом сјају – требати пет до осам година да се излегу.
Током три године, истраживачи су извели 14 роњења користећи возило на даљинско управљање, опсежно проучавајући и документујући хоботнице. Пажљиво су бележили њихове карактеристике попут ожиљака, као и локације које су мајке хоботнице одабрале да положе и легну на своја јаја.
Открили су да су гнезда хоботница обично груписана у пукотинама где топлота долази испод морског дна, загревајући воду на релативно благих 11 степени Целзијуса (51 Фаренхајт).
Ова температура, открио је тим, много је пригоднија метаболизму хоботнице и инкубацији јаја. Праћењем појединачних хоботница, открили су да је период инкубације за бисерне хоботнице скраћен на око 21 месец. Топлота је убрзала раст ембриона и метаболизам мајки.
Нејасно је да ли је топлота предуслов за гнежђење хоботница, али је јасно да је корисна. Краћи период инкубације драматично смањује шансу да их грабљивци поједу, чиме се повећавају њихове шансе за преживљавање на дуге стазе, кажу истраживачи.
"Дубоко море је једно од најизазовнијих окружења на Земљи, али су животиње развиле паметне начине да се носе са хладним температурама, сталном тамом и екстремним притиском. Гнездећи се на хидротермалним изворима, маме хоботнице дају свом потомству шансу да преживе", каже Бери.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала