- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Нова школска година почеће разговором са децом

© Sputnik / Лола ЂорђевићОсновна школа „Краљ Петар Први“
Основна школа „Краљ Петар Први“  - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2023
Пратите нас
Министар просвете Славица Ђукић Дејановић најавила је да ће први дан нове школске године бити дан разговора са децом, у складу са смерницама за рад које је Министарство просвете дало школама 18. августа.
„Процес учења и васпитања ће отпочети 1. септембра и тај први дан ће бити дан разговора са децом према смерницама. Не само о наставним програмима, него пре свега о томе како се деца осећају, какве релације планирају да негују, шта ће бити њихови приоритети и на који начин ће сви актери учења бити повезани“, изјавила је Ђукић Дејановићева за РТС.
Како је навела, прве две недеље школске године биће унеколико другачије него до сада. Најпре ће се пажња обратити на индивидуалност, а потом на колективни дух.
У првој седмици, како каже, биће тематских разговора, радионица, саветовалишног рада, наставници и ученици ће бити упућени да у склопу сопствене креативности, у зависности од узраста детета, од типа школе, изаберу теме из више области за које сматрају да су за њих приоритетне.
„У другој недељи мериће се знања, али без оцењивања. Дакле, колико је неко у претходном школовању достигао у својим знањима и образовању и која је његова стартна основа како би постојала компетиција самог ученика и наставника за његово напредовање“, рекла је министар просвете Србије.
Ђукић Дејановићева је најавила стручну помоћ психолога, психијатара и педагога, свима којима то буде потребно, а посебно за ученике који прелазе у пети разред основне или први разред средње школе, јер се ту ради о адаптацији на нову средину, како каже, потенцијано трауматичној.
Када је реч о школи „Владислав Рибникар“, министар Ђукић Дејановић је рекла да ће та школа почети са радом у делу простора који је адаптиран, где су учионице, кабинети, где ће се организовати дневни боравак и бити активности везане по програму те школе.
Како је истакла, и сами наставници и ученици су желели да остану у тој школи. Такође, министарка је замолила да се не помиње ученик који је починио масовно убиство у тој школи.
„Много је зла унео породицама, школи, Србији и све оно што треба да му се догоди биће ствар примене закона и надлежних стручних служби. Користим прилику да све медије замолим да он не буде тема због достојанства деце које нема, њихових родитеља и свих нас који 3. мај доживљавамо као један од најболнијих дана у сопственим животима и животу Србије“, апеловала је Славица Ђукић Дејановић.
Када је реч о безбедности деце, она је најавила да ће у свим школама бити полицајци.
„Неће бити ниједне школе у Србији у којој и у време одмора и за почетак и на крају наставног дана неће бити припадници полиције. Биће појачан број полицајаца у околини свих школа. Сама едукација деце и блискост са полицајцима који се неће доживљавати као неко ко је страх и трепет за децу, него као пријатељ деце, сигурност деце ће имати сопствене едукације и едуковаће децу на који начин треба да препознају зло било које врсте за које они треба да интервенишу“, рекла је она.
Ђукић Дејановићева је рекла да се одређеним законским изменама предвиђа да свака школа има довољан број психолога и педагога, али да је проблем што тренутно нема довољно професора математике, физике, информатике, српског, немачког и енглеског.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала