Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петковић са британским званичницима: Криза на северу КиМ режира се у Приштини

© Фото : Спутњику уступила Канцеларија за Косово и МетохијуДиректор Канцеларије за КиМ Петар Петковић са генералним директором за Европу у Канцеларији за спољне послове, Комонвелт и развој Велике Британије Питером Вилсоном
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић са генералним директором за Европу у Канцеларији за спољне послове, Комонвелт и развој Велике Британије Питером Вилсоном - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2023
Пратите нас
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се данас са генералним директором за Европу у Канцеларији за спољне послове, Комонвелт и развој Велике Британије Питером Вилсоном, а састанку је присуствовао и амбасадор Велике Британије у Републици Србији, Њ.Е. Едвард Фергусон.
Петковић је указао на константно институционално, политичко и физичко насиље које над Србима у покрајини спроводи Куртијев режим, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.
"Криза у покрајини, посебно на северу Косова и Метохије режира се у Приштини, а кулминирала је постављањем нелегалних и нелегитимних градоначелника и припадника специјалне полиције у српским општинама на северу КиМ, што је постало претња миру и стабилности у целом региону", истакао је Петковић.
Он је изразио забринутост због, како је навео, учесталих, неоснованих и противправних хапшења Срба, као и покушаја отимања зграде у Косовској Митровици у којој се налазе просторије српских институција, између осталих и Канцеларије за КиМ, Пио фонда и других.
Петковић је нагласио да је ово само један у низу потеза који води ка новом подизању тензија и изазивању кризе, што не иде у правцу деескалације, већ директне ескалације ситуације на терену, док Београд и Срби на КиМ желе трајни и одрживи мир на простору КиМ.
Томе би допринело и формирање Заједнице српских општина на коју Срби са КиМ чекају више од десет година и што је обавеза Приштине преузета у дијалогу у Бриселу, истакао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала