- Sputnik Србија, 1920
Самит БРИКС
Самит БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка), којим председава Јужноафричка Република, одржава се од 22. до 24. августа у Јоханесбургу. Очекује се да лидери земаља „петорке“ на самиту разматрају проширење организације.

Шест држава званично позвано да се придружи БРИКС-у

Самит БРИКС у Јоханесбургу
Самит БРИКС у Јоханесбургу - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2023
Пратите нас
Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија, Иран, Аргентина, Египат и Етиопија су званично позване да се придруже БРИКС-у, саопштио је председник Јужноафричке Републике Сирил Рамафоса.
„Лидери земља БРИКС-а су донели одлуку да позову Аргентину, Египат, Иран, Етиопију, Уједињене Арапске Емирате и Саудијску Арабију да постану пуноправне чланице организације“, рекао је он.
Истакао је да је постигнут консензус о првој фази у процесу проширења, као и да ће остале фазе након тога уследити.
„Дошао је глобални тренутак за коришћење локалних валута, алтернативних финансијских процедура и алтернативних плаћања“, додао је он.
Према његовим речима, БРИКС је спреман да тражи могућности за побољшање стабилности, поузданости и интегритета светске финансијске архитектуре.
Ових шест земаља ће постати чланови организације 1. јула 2024. године.
Председник Бразила Луис Инасио Лула да Силва је истакао да у будућности постоји могућност за чланство нових држава, као и да су лидери БРИКС-а разрадили критеријуме за њихов пријем.
Честитао је новим чланицама улазак у БРИКС и рекао да ће сада БДП БРИКС-а износити 37 одсто глобалног БДП-а, као и да ће БРИКС чинити 46 одсто глобалног становништва.
Владимир Путин на самиту БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2023
Самит БРИКС
Путин честитао новим чланицама БРИКС: Наш утицај се шири
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала