- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„У генетском коду Руса је заштита отаџбине“: Путин угостио у Кремљу одликоване тенкисте

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаСастанак руског председника Владимира Путина са посадом тенка "Аљоша" у Кремљу
Састанак руског председника Владимира Путина са посадом тенка Аљоша у Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин састао се у Кремљу са посадом тенка Т-80 „Аљоша“ Оружаних снага Русије којој је, због подвига на бојном пољу током специјалне операције, руски лидер доделио државна одликовања на 80-годишњицу Курске битке.
Наиме, посада тенка је у јуну уништила колону оклопних возила Оружаних снага Украјине у Запорошком правцу. Због тога је јуче Путин одликовао тенкисте звездама „Хероја Русије“.
Руски лидер је желео да чује од војника детаље из борбе у којој су заслужили медаље и ордења.
„Већ сам вам честитао на додели државних награда које сте апсолутно заслужили. Међутим, колико год то било чудно, још нам није до детаља познато како се одвијала борба“, рекао је Путин на почетку састанка.
Поручник Александар Леваков испричао је председнику да су војници добили наређење да што пре пређу у подручје борби и да рашчисте то подручје.
„Добили смо хитно наређење да пређемо у подручје Новодаровке, да очистимо терен. То је све. Отишли смо на посао. Стално радимо свесни ризика и опасности“, објаснио је Леваков,.
„Дакле, ви нисте знали шта вас тамо чека?“, упитао је Путин.
Официр је одговорио да су их слали тамо где је било најтеже на фронту јер су знали како јединица делује.
Руског лидера је такође занимало зашто поручник Расим Баксиков, који командује са неколико тенкова, понекад седне на место возача-механичара.
Официр је објаснио да он сматра да је важно да покаже својим подређеним да, чак и ако је понекад ужасно, страх се мора превазићи и обавити посао.
„Дакле, ви показујете то личним примером? Браво. То је у најбољим традицијама руских официра“, оценио је Путин.
Такође, један од војника који су били присутни на састанку испричао је да је његов деда учествовао у Курској бици током Другог светског рата.

„То и јесте спона међу генерацијама, то је наш генетски код за заштиту отаџбине. Свака част“, рекао је Путин.

Подсећамо, посада руског тенка „Аљоша“ у јуну је уништила осам јединица украјинске технике у борбама на запорошком фронту. Наиме, руски тенк Т-72Б3 успео је да порази читаву украјинску оклопну чету са НАТО опремом. Након што је руски тенк уништио украјинску чету остао је на положају још 40 минута како би држао стражу док се не распореди цела руска моторизована бригада. Тек након што је посада истрошила целу муницију командант Расим Баксиков донео је одлуку да врати тенк у базу. У бици са „Аљошом“ противник је, поред уништене опреме, изгубио више од стотину погинулих и рањених војника.
Путин на свечаности поводом 80. годишњице Курске битке - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2023
РУСИЈА
Обележавање 80. годишњице победе у Курској бици, Путин одликовао учеснике СВО /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала