- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

УН: У сукобу у Украјини погинуло до пола милиона људи

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаВојник у предграђу Маријупоља
Војник у предграђу Маријупоља - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2023
Пратите нас
Према проценама Уједињених нација, укупан број погинулих од почетка сукоба у Украјини могао би да буде и до пола милиона људи, изјавила је заменица генералног секретара организације Розмари ди Карло, не наводећи изворе за те податке.
„Према подацима Комисије за људска права, убијено је најмање 9.444 цивила, укључујући 545 деце. У стварности те бројке би могле да буду и веће: према неким проценама, укупан број убијених цивила и војника са обе стране достиже пола милиона“, казала је представница организације на седници СБ УН о Украјини.
Такође је казала да Уједињене нације изражавају забринутост због напада дроновима на територији Русије и отварања ватре на руске пограничне регионе.
„Забринути смо због могућих последица по цивиле због ватре која се отвара ка руској граници и напада дроновима унутар Русије", рекла она на седници СБ УН и подсетила да су напади на цивилну инфраструктуру незаконити.
Према последњем објављеном извештају Комисије за људска права УН од 30. јула, УН процењују да је од фебруара прошле године погинуло укупно 9.363 цивила, а да је 16.646 рањено. Представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања повезаних са ратним злочинима Украјине саопштило је у јуну да су у републици од почетка ескалације сукоба погинула 4.464 цивила, укључујући 134 детета.
Руска војска - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2023
Специјална операција у Украјини
Ситуација у ДНР и даље сложена – горућа тачка артјомовски правац
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала