- Sputnik Србија, 1920
Самит БРИКС
Самит БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка), којим председава Јужноафричка Република, одржава се од 22. до 24. августа у Јоханесбургу. Очекује се да лидери земаља „петорке“ на самиту разматрају проширење организације.

Земље "златне милијарде" су противнице БРИКС-а

© Sputnik / Алексей Бабушкин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2023
Пратите нас
БРИКС има противнике - то су земље "златне милијарде" које покушавају да промене систем међународног права, саопштио је председник Русије Владимир Путин током састанка лидера „петице“ у формату БРИКС плус.
„Земље такозване златне милијарде чине све да очувају некадашњи униполарни свет. Њима то одговара, њима је од користи“, рекао је Путин.
Како је истакао, БРИКС се не такмичи ни са ким, али стварање мултиполарног светског поретка има непомирљиве противнике.
„Сви се залажемо за формирање новог мултиполарног светског поретка који би био истински избалансиран и који би водио рачуна о сувереним интересима најширег могућег спектра држава, који би отворио могућности за реализацију различитих модела развоја, помажући очувању разноликости националних културе и традиције“, додао је председник.
Према речима руског лидера, савремени колонизатори, кријући се иза добронамерних слогана, покушавају да решавају проблеме о туђем трошку.
„Савремени колонијалисти, кријући се иза добронамерних слогана демократије и људских права, настоје да реше своје проблеме на туђи рачун, настављајући да бесрамно црпе ресурсе из земаља у развоју“, рекао је Путин, говорећи путем видео везе.
Русија користи све своје могућности да се бори против глади у свету и спречи кризу са храном, изјавио руски председник.
„Наша земља посебну пажњу посвећује питањима која се односе на снабдевање афричких држава и светских тржишта храном и ђубривом. Другим речима, користимо све могућности које имамо да допринесемо глобалним напорима у борби против глади и спречавању прехрамбене кризе“, објаснио Путин.
Алтернатива нафти, гасу и другим угљоводоничним горивима није видљива у свету у догледно време, истакао је он.
"Према проценама стручњака, до 2050. године светска популација ће порасти за 1,7 милијарди људи, а светска потражња за енергентима – за 22 одсто“, рекао је Путин.
Владимир Путин на самиту БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2023
Самит БРИКС
Путин честитао новим чланицама БРИКС: Наш утицај се шири
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала