- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Јужноамеричка држава тражи одштету од Европљана због ропства

© AP Photo / Kirsty WigglesworthСпоменик Вилијаму Гледстону у Лондону
Споменик Вилијаму Гледстону у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2023
Пратите нас
Председник јужноамеричке државе Гвајане Ирфан Али позвао је потомке европских трговаца робљем да плате одштету и тако исправе историјске грешке. Он је затражио и да трговци робљем постхумно буду оптужени за злочине против човечности.
Захтев јужноамеричког лидера за одштетом и кривичним поступком против трговаца робљем долази уочи званичног извињења потомака шкотског велепоседника плантажа кафе и шећера из 19. века Џона Гледстона, оца некадашњег британског дугогодишњег премијера Вилијема Гледстона.

Трговина робљем - увреда за човечанство

Ирфан Али (43) рекао је да би одштета била знак „исправљања историјских грешака“.
„Трансатлантска трговина робљем и поробљавање становника Африке били су увреда за човечанство. Гнусност тог злочина против човечности захтева да тражимо исправку такве грешке“, рекао је Али.
Државе Карипске заједнице (ЦАРИЦОМ), у којој је и Гвајана, ангажовале су британску адвокатску фирму да испита могућности финансијске компензације која би била тражена од Велике Британије и других европских држава. Из ЦАРИЦОМ-а наводе да су добили савет како имају јак случај и да би требало да га наставе, пише британски Гардијан.
„Потомци Џона Гледстона морају да усагласе свој план акције са ЦАРИЦОМ-ом. План за праведну одштету за ропство, као и за добровољно ропство“, рекао је Али.
© AP Photo / Geert Vanden WijngaertМохамед Ирфан Али, председник Гвајане са француским председником Емануелом Макроном
Мохамед Ирфан Али, председник Гвајане са француским председником Емануелом Макроном - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2023
Мохамед Ирфан Али, председник Гвајане са француским председником Емануелом Макроном
Шест Гледстонових потомака, укључујући неколико историчара, допутовали су у Гвајану како би присуствовали државном обележавању 200 година од побуне робова 1823. године, која је отворила пут за њихово ослобађање.
Гледстонови ће учествовати на церемонији на Универзитету Гвајана, који је основан на некадашњој плантажи на којој је започета побуна робова.

Британија одбија да се извини

Али је поздравио извињење породице Гледстон, описујући је као „признање сурове природе афричког ропства и добровољног ропства у Гвајани“ те као „акт покајања који отвара пут за правду“.
„Породица Гледстон признала је да је стекла корист од поробљавања у Африци и ропства на Демерари и другим плантажама које је поседовао њихов предак Џон Гледстон“, рекао је Али.
Гвајански универзитет отвориће у склопу јубилеја и Међународни центар за студије миграције и дијаспоре у сарадњи са гвајанским националним комитетом за репарације и лоби групом „Херс оф слејвери“ (Наследници робова), лобистичком групом коју су основале британске породице чији су преци доведени као робови из Африке.
Неке европске државе, као што је Холандија, упутиле су званично извињење због свог учешћа у ропству, али је британски премијер Риши Сунак раније одбио да се извини због британске улоге у трговини робљем или да се заложи за одштету.
Кадар из филма Опенхајмер - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2023
ДРУШТВО
Мрачна историја америчке нуклеарне бомбе која није приказана у филму „Опенхајмер“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала