- Sputnik Србија, 1920
Самит БРИКС
Самит БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка), којим председава Јужноафричка Република, одржава се од 22. до 24. августа у Јоханесбургу. Очекује се да лидери земаља „петорке“ на самиту разматрају проширење организације.

Москва: И западне земље могу да постану чланице БРИКС-а, али уз један услов

© Sputnik / Наталья СеливерстоваЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2023
Пратите нас
Земље које желе да ступе у БРИКС то могу да учине уз један услов – оне не смеју да уводе санкције против земаља које су чланице организације, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков и нагласио да то могу бити и западне земље, али да претходно морају да одустану од такве политике.
„Један од најважнијих параметара и критеријума у тој сфери тиче се неупотребе незаконитих санкција од стране потенцијалне чланице БРИКС-а према било којој од чланица асоцијације“, рекао је он на конференцији за новинаре у Јоханесбургу по завршетку самита БРИКС-а.
Рјабков је нагласио да су све земље које су позване да уђу у састав БРИКС-а у складу са тим критеријумима.
Подсетимо, Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија, Иран, Аргентина, Египат и Етиопија су званично позване да се придруже БРИКС-у.
Ових шест земаља ће постати чланови организације 1. јула 2024. године.
Приветственная инсталляция у конференц-центра Sandton Convention Centre в Йоханнесбурге - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2023
СВЕТ
Ово је историјски тренутак: Званично почиње „бриксизација“ света и велики заокрет
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала