- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Муниција са осиромашеним уранијумом од Украјине прави „мртву земљу“

CC0 / Unsplash/Kilian Karger / Опасност од радијације
Опасност од радијације - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2023
Пратите нас
Западне испоруке муниције са осиромашеним уранијумом у Украјини доводе до контаминације радиоактивних супстанци у тлу и та земља више није погодна за живот, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова за руски лист „Комсомољска правда“.
„Због испорука радиоактивних и високотоксичне енглеске и америчке муниције са осиромашеним уранијумом Украјина се претвара у земљу која није погодна за живот. У земљи су већ забележена радиоактивна зрачења“, рекла је она.
Према њеним речима, последице примене муниције са осиромашеним уранијумом могу да утичу и на Пољску, где је у мају ове године, као и у Хмељницкој области Украјине, примећен значајан пораст радијације.
„Разлог томе је, вероватно, што је у Украјини дошло до експлозије муниције са осиромашеним уранијумом који се налазио у складишту у граду Хмељницки“, истакла је.
Захарова је обратила пажњу на то да након што се радиоактивне падавине спусте на земљу, сва земља која је била под облаком који се подигао изнад складишта, као и у његовој близини, већ је заражена радионуклидима.

„Украјинци морају да схвате да Британци испоручују прави отров који гарантује добијање канцерогених тумора и то захтева да се гранате са осиромаченим уранијумом што пре одвезу уз земље“, рекла је портпаролка Министарства иностраних послова Русије.

Муниција са осиромашеним уранијумом - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2023
РУСИЈА
Москва упозорава на последице испоруке муниције са осиромашеним уранијумом Кијеву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала