- Sputnik Србија, 1920
Самит БРИКС
Самит БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка), којим председава Јужноафричка Република, одржава се од 22. до 24. августа у Јоханесбургу. Очекује се да лидери земаља „петорке“ на самиту разматрају проширење организације.

Немачки угао: Ера се завршила – прошло је време када је Европа могла да господари светом

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаБРИКС
БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2023
Пратите нас
Ширење БРИКС-а и удаљавање од долара говори о неспремности земаља те алијансе да се повинују правилима која диктира Запад, пише немачки лист „Берлинер цајтунг“.
„Ера када је Европа могла да господари светом је одавно прошла“, истиче лист и наводи да се у азијским геополитичким институтима попут оних у Ханоју, Вијентијану и Пном Пену, Европска унија не доживљава као независни светски политички играч, већ као „додатак“ Вашингтону.
Аутор чланка је подсетио и на речи председника Јужноафричке републике Сирила Рамафосе који је рекао да је време да почну да се користе локалне валуте и алтернативни системи плаћања, те је указао да поједине земље то већ увелико раде – Кина и Индија своје трансакције реализују у јуанима и рупијима, док се извоз из Русије реализује у рубљама.
Дедоларизација изазива велику забринутост како у Вашингтону тако и међу земљама НАТО“, додаје се у чланку.
„Берлинер цајтунг“ наводи и то да су шефови држава чланица БРИКС-а у својој завршној декларацији јасно ставили до знања да се стратешки пројекти, које пропагира Запад, преципирају као инструменти потребни искључиво зарад одржавања у животу западне хегемоније.
„Такав глобални помак симболизује лични пораз шефа Европске комисије Урсуле фон дер Лајен и шефа дипломатије ЕУ Жозепа Бореља“, закључује аутор чланка.
Самит БРИКС-а у Јоханесбургу - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2023
СВЕТ
Отварају се велика врата за Русију: Кључни доказ да је амерички покушај изолације – пропао
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала