- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Немогућа мисија: Пилоти из Украјине да би сели у Ф-16 мораће прво да науче енглески

© Flickr / Johnny ComstedtАвион Ф16 Краљевског војног ваздухопловства Норвешке
Авион Ф16 Краљевског војног ваздухопловства Норвешке - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2023
Пратите нас
За сада су три европске земље – Холандија, Данска и Норвешка - потврдиле да ће испоручити Кијеву америчке ловце Ф-16. Међутим, уместо војну премоћ над руском авијацом то ће Украјини донети проблеме, које ће морати хитно да решава. Пре свега, за то су потребни добро опремљени аеродроми и добро обучени пилоти. Украјина нема ни једно ни друго.
Украјина у овој фази нема неопходну инфраструктуру да смести борбене авионе четврте генерације Ф-16. Аеродроме би морала да изгради, и то не само писте. За то је потребна озбиљна инфраструктура: командни торњеви, радарска поља, центри за одржавање и сервисирање авионе, складишта за пројектиле ваздух-ваздух и ваздух-земља и тако даље.
Осим тога, неопходна је обука пилота, а непознавање енглеског језика је прва препрека за већину украјинских пилота.
Да би савладали основе летења на америчким авионима, чак и искуснијим украјинским пилотима биће потребно најмање шест месеци, а да би летели у пару или ескадрили, или водили ваздушне битке неопходно је далеко више времена.
"Овде никаквог паритета неће бити. Ово нису времена Другог светског рата, када је пилот могао да се обучи за два месеца, за полетање и слетање, а онда би даље искуство стицао на фронту. Да би се летело на савременој техници потребно је најмање пет година искуства“, каже руски експерт Олег Глазунов.
Портпарол Пентагона бригадни генерал Патрик Рајдер обелоданио је да ће Сједињене Државе почети да обучавају украјинске пилоте да управљају борбеним авионима Ф-16 октобру у ваздухопловној бази Морис у Тусону, у Аризони, а томе ће претходити курс енглеског језика за пилоте у септембру.
Генерал је додао да ће бити обучено „неколико пилота и десетине техничког особља“, не наводећи тачан број.
Пентагон је нагласио да ће пребацивање ловаца Ф-16 у Украјину „трајати месецима, а не недељама“.
Рајдер је додао да би ловци Ф-16 требало да ојачају војни потенцијал Оружаних снага Украјине, а не да задовоље потребе украјинске војске у актуелној контраофанзиви и такође је признао да Украјина тренутно нема неопходну инфраструктуру за стационирање борбених авиона Ф-16.
Првобитно је било планирано да европске земље обучавају Украјинце, а да се Сједињене Државе придруже ако се исцрпе њихове могућности. Западни медији су писали да ће коалиција 11 земаља у августу почети да обучава украјинске пилоте за управљање Ф-16. Према речима шефа украјинског министарства одбране, у коалицију су биле Данска, Холандија, Белгија, Канада, Луксембург, Норвешка, Пољска, Португал, Румунија, Шведска и Велика Британија.
CC0 / Unsplash/Colin Lloyd / Пре него што седну у кокпит Ф-16 украјински пилоти ће морати да прођу курс енглеског језика
Авиони Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2023
Пре него што седну у кокпит Ф-16 украјински пилоти ће морати да прођу курс енглеског језика

Ф-16 не може да парира руској авијацији

Украјина је дуго тражила те авионе у нади да би они могли да јој донесу премоћ у сукобу са Русијом, која има далеко супериорнију авијацију.
После Холандије и Данске које су прошле седмице саопштиле да ће послати Украјини авионе Ф-16, и норвешке власти су, како јављају тамошњи медији, одлучиле да испоруче те ловце Украјини.
Председник Украјине Владимир Зеленски рекао је да од Холандије очекује 42 авиона, а од Данске – 19, док Холандија није прецизирала укупан број авиона нити када ће бити стављени на располагање Украјини.

„За пола године обучити квалификованог пилота који би могао да се супротстави нашој авијацији, која има борбено искуство, искуство ваздушних борби, веома je тешко, практично немогуће. За то време може да се научи узлетање и слетање, а све друго захтева додатни рад на симулаторима, са инструктором и тако даље“, каже Глазинов.

Руски војни експерти напомињу да амерички Ф-16 не може да парира руским борбеним авионима по многим карактеристикама, између осталог нема такве маневарске способности као што имају руски авиони.
Иначе, понуда Холандије и Данске уследила је два дана након што су САД, као земља у којој су авиони Ф-16 произведени, одобриле испоруку Украјини.
„Било је очигледно да ће САД дати одобрење за пребацивање америчких ловаца Ф-16 у Украјину од стране европских земаља. То је било само питање времена, пошто су се усаглашавали. Али, напомињем да је обуке украјинских пилота већ било, конкретно у Румунији“, каже руски војни стручњак Владимир Јевсејев.

Амерички ловци у Украјини постају легитимна мета

Према његовим речима, након испоруке Ф-16, украјинска војска ће се суочити са низом проблема.
„Сада су Оружане снаге Украјине принуђене да стално премештају сопствене авионе Су-24М. Јасно је да ће исто морати да раде и са Ф-16. При том, авиони који се пребацују у Украјину већ су били у употреби, тако да имају ограничене ресурсе. Осим тога, постоји велика вероватноћа да ће се дешавати незгоде, с обзиром на низак ниво обуке пилота.Треће, постоји значајан проблем – неспремност украјинских аеродрома за пријем западних авиона. Четврто, постоји и проблем заштите авиона на аеродромима. Пето, и то може бити један од највећих проблема, а то је обука техничког особља за одржавање Ф-16“, рекао је Јевсејев.
Остало је нерешено и питање о томе какво ће наоружање Запад испоручивати Кијеву за америчке ловце. Поједини западни медији указују на то да ће ловци Ф-16, који ће Кијеву бити предати следеће године, лансирати ракете малог домета, пошто постоји сумња да ће САД пристати да испоруче Украјини ракете ЈАССМ, чији је домет хиљаду километара.
Експерт је нагласио да нема сумње да ће Русија уништавати Ф-16 на територији Украјине чим стигну у ту земљу.
„Запад ради шта може, а Русија ће радити оно што она може – уништаваће те авионе колико год је то могуће. А то да Русија може да изводи и напада на украјинске аеродроме, ми то редовно гледамо", закључио је Јевсејев.
Амерички војни авион, ловац Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2023
РУСИЈА
Руски амбасадор: Испоруке ловаца Ф-16 Украјини довешће до ескалације сукоба
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала