Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Објављено административно упутство за петицију за смену градоначелника на северу КиМ

© Sputnik / Теодор АнастасијевићЗубин Поток
Зубин Поток - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2023
Пратите нас
Министарство администрације и локалне самоуправе привремених приштинских институција објавило је административно упутство које омогућава подношење петиције грађана за смену градоначелника на северу.
Упутством је предвиђено да петицију мора да подржи најмање 20 одсто уписаних бирача у општини, како би се организовало гласање о разрешењу градоначелника са те функције. Рок за прикупљање потписа је 30 дана.
Административно упутство предвиђа да сваки појединац или група грађана, са правом гласа, могу да покрену иницијативу за разрешење градоначелника, а када то учине, потребно је да одреде одговорно лице који ће служити као "контактна тачка" и које, пре почетка сакупљања потписа, електронски или на физички начин, обавештава о томе председника Скупштине општине.
Председник Скупштине општине има рок од три радна дана, након пријема обавештења, да обавести одговорно лице о броју регистрованих гласача у тој општини, достави јединствену листу за прикупљање потписа и о томе обавести министарство. Уколико не испоштује тај рок, то ће учинити ресорно министарство у року од два радна дана.
Општина, или министарство, од тренутка прихватања захтева, тражи од Централне изборне комисије број уписаних бирача за одређену општину, на основу чега се израчунава минимални број од 20 одсто.
Рок за прикупљање потписа је 30 дана од достављања потребне документације. Потписи се прикупљају у физичком облику, а како би прикупљање било лакше, може се успоставити и електронски регистар потписника.
Прикупљени потписи се предају председавајућем Скупштине општине, који је дужан да их у року од пет дана проследи ЦИК-у, и о томе обавести и грађане и министарство.
Централна изборна комисија, у складу са законом, оверава листу потписа о чему, након провере, обавештава председавајућег Скупштине општине и министарство са завршном оценом.
Ако се након провере, утврде потписи оних који нису уписани гласачи у одређеној општини, њихови потписи ће бити неважећи.
Уколико се утврди да петицију није подржало најмање 20 одсто од броја уписаних бирача, грађанској иницијативи се даје могућност да захтев допуни додатним потписима у року од десет дана.
Када се утврди да захтев подржава најмање 20 одсто бирача, организује се гласање о разрешењу градоначелника са те функције.
Административно упутство ступа на снагу даном објављивања у Службеном листу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала