- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Осми међународни фестивал средњовековне музике „Медимус“ у Призрену

© Фото : Спутњику уступио Дом културе „Грачаница“Осми међународни фестивал средњовековне музике „Медимус“ у Призрену
Осми међународни фестивал средњовековне музике „Медимус“ у Призрену - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2023
Пратите нас
У атријуму цркве Светог Спаса у Призрену 26. и 27. августа биће одржан Осми Међународни фестивал средњовековне музике „Медимус“ који организује Друштво пријатеља Манастира Светих Архангела, Дом културе „Грачаница“ и Фондација Свети Архангели.
Публици ће се у суботу од 20 часова представити Дуо лаута и Грејс Њуком.
Грејс Њуком је певачица, инструменталисткиња и професорка музике специјализована за средњовековне и ренесансне репертоаре. Поред сопственог средњовековног Ансамбла Руморум, наступала је и снимала са међународно познатим ансамблима за рану музику, укључујући Ансамбл Леонес, Ансамбл Перегрина, Ансамбл Жил Биншоа и Le Miroir de Musique. На овогодишњем Медимусу представиће нам се као гошћа Луте Дуо ансамбла.
Другог дана фестивала, публици ће се од 19.30 часова представити Ансамбл „Парламенто“, а од 20.30 часова Ансамбл „Медимус“.
Ансамбл „Парламенто“ после само годину дана од оснивања освојио је прошле године јесењу награду Schola Cantorum Basiliensis "Vier Jahreszeiten". Кад год су у прилици, труде се да пронађу начин да лепоту ране музике унесу и у своју локалну културу посећујући основне школе и центре за стара лица у земљама из којих потичу.
Ансамбл „Медимус“ настаје као природни спој уметника сродних музичких интересовања. Овај ансамбл је више од ансамбла – он је заправо пројекат који је осмишљен као рудимент неке будуће летње школе ране музике а у манастирском простору.
„Медимус“ је фестивал средњовековне и ренесансне музике који даје јединствен спој аутентичног, старог Призрена, уметника и публике. Прошлих година учествовали су Един Карамазов, Дивна Љубојевић, Слободан Тркуља, Ансамбл „Музика Профана“ из Мађарске, Ансамбл „Ренесанс“, Aнсамбл „Минстрел“ из Дубровника, гитaриста Душaн Бoгдaнoвић и др. Добитник је награде „Музика Класика“ за 2018. годину, у категорији Фестивала од регионалног значаја.
Покровитељ фестивала је Министарство културе и информисања Владе Републике Србије, а помогли су и Телеком Србија, Windmill Нови Сад, Колашин превоз Зубин Поток, саопштио је Дом културе „Грачаница“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала