- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Престала да важи забрана уласка Божовићу у Црну Гору: МУП поступио по одлуци суда у Подгорици

© Јутјуб канал Владе Црне ГореАмбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић
Амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2023
Пратите нас
Министарство унутрашњих послова Црне Горе поништило је одлуку граничне полиције од 30. септембра прошле године којом је забрањен улазак у државу тадашњем амбасадору Србије Владимиру Божовићу.
Црногорски МУП је тако поступио по пресуди Управног суда који је раније утврдио да полиција, када је донела одлуку да је Божовић „опасан по националну безбедност“, није навела разлоге већ се само позвала на такав став Агенције за националну безбедност, наводе „Вијести“.
Управни суд је закључио да су ти подаци, који су били проглашени тајним, морали бити достављени Министарству унутрашњих послова, али и њима када су одлучивали.
Божовићу је мера изречена док је био амбасадор у Црној Гори, а у јулу ове године званично је опозван са дужности амбасадора.
Божовићев адвокат Далибор Каварић рекао је да је Министарство правилно поступило када је поништило првостепено решење полиције којим је Божовићу забрањен улазак у Црну Гору.
„Оно што је сада технички и процесно битно јесте да је решење Управе полиције - Сектора граничне полиције којим је Владимиру Божовићу забрањен улазак у Црну Гору стављено ван снаге. На тај начин је престао правни основ по коме је у полицијском систему Божовићу била унесена забрана, што у коначном значи да Божовић може одмах ући и боравити у Црној Гори“, објаснио је Каварић.
Он је замерио Министарству на спорости у поступању и, како наводи, пробијању законских рокова за доношење другостепене одлуке, с обзиром на то да је пресуда Управног суда донесена почетком маја 2023. године.
Божовић је протеран из Црне Горе при крају мандата Владе Душка Марковића, крајем новембра 2020. године. Тада је саопштено да је повредио Бечку конвенцију о дипломатским привилегијама и имунитетима, односно да је омаловажио државу изјавама које су биле недипломатске и политички спорне тадашањој власти.
Владимир Божовић - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
РЕГИОН
Управни суд: Незаконито рјешење МУП-а којим је Божовићу забрањен улазак у Црну Гору
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала