Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина корача ка НАТО? Шта су потписали амерички амбасадор и Курти

© Фото : Косово онлајн/јутјубАмерички амбасадор Џефри Ховенијер и косовски премијер Аљбин Курти
Амерички амбасадор Џефри Ховенијер и косовски премијер Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2023
Пратите нас
Влада тзв. Косова и Амбасада Сједињених Америчких Држава у Приштини потписале су споразум о безбедносним мерама у циљу заштите поверљивих информација, преноси Економиа онлајн.
Споразум су потписали амерички амбасадор Џефри Ховенијер и тзв. косовски премијер Аљбин Курти.
Курти је приликом потписивања изјавио да споразум предвиђа поступање обе стране у вези са поверљивим информацијама, начин располагања тајним информацијама и њихово дељење у односу на овлашћене стране.
„Концепт националне безбедности је водич за опште управљање. Влада је дужна да обезбеди заштиту грађана, и то чини мудрим политичким, економским, дипломатским и војним акцијама“, рекао је косовски премијер.
Курти је истакао да је „национална безбедност исправна и неопходна“.
„Таква заштита информација је законом предвиђена и пружа заштиту све док национални интерес тако нешто налаже. Због тога смо се данас, заједно са амбасадором Ховенијером, договорили да ће се информације категорисане као такве чувати како је предвиђено националним законодавством и да неће бити откривене осим онима који поседују сертификат о безбедности, без обзира на позицију или звање које лице заинтересовано за информације ужива“, рекао је Курти.
Амбасадор Ховенијер навео је да споразум представља основу за размену поверљивих информација.
"Способност партнера да размењују информације брзо је витална, посебно у областима безбедности и одбране. Споразум је резултат двогодишњих преговора и координације и представља снажну опредељеност САД да настави кооперацију са Косовом у области безбедности. Овај споразум унапређује способност Косову да заштити свој суверенитет и територијални интегритет кроз размену информација са САД. Такође омогућава да постигнемо наш заједнички циљ да се Косовске безбедносне снаге трансформишу у професионалну, НАТО интерпоребилне, мултиетничке снаге за територијалну одбрану, као и да се Косово интегрише у евроатлантске безбедносне стреуктуре", поручио је Ховенијер.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала