Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

УН усвојиле резолуцију на предлог Србије

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICГенерална скупштина Уједињених нација
Генерална скупштина Уједињених нација - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2023
Пратите нас
Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је на предлог Србије Резолуцију о Међународној декади наука за одрживи развој, која ће се спроводити од 2024. до 2033. године.
Усвајање резолуције УН на предлог Србије прокоментарисала је председница Владе Србије Ана Брнабић речима да је то „велики дипломатски успех Србије“ који ће „оснажити наш технолошки развој“.
Раније је министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић рекла да је „Србија покренула нову резолуцију проглашења међународне декаде науке за одрживост“.
„Србија је препознала колико је важна наука за развој друштва, а то желимо да проширимо и на глобални ниво и да покажемо колико су наука, знање, иновације и нове технологије битне за достизање циљева одрживог развоја“, казала је она.
Ова резолуција ослања се на Агенду 2030. УН, наводи се у тексту који су објавиле УН, а која подразумева достизање циљева одрживог развоја до те године. Ти циљеви су, каже Беговићева, да нестане сиромаштво, да деца имају подједнак приступ образовању, да се реши проблем пијаће воде, обновљиви извори енергије, одрживи градови, улагање у инфраструктуру и иновације.
Као аутори резолуције, поред Србије, на сајту УН наводе се и Аргентина, Куба, Екваторијална Гвинеја, Гватемала, Хондурас, Мађарска, Јужна Африка, Шпанија и Вијетнам, док ју је коспонзорисао велики број земаља.
У Резолуцији се, поред увођења Декаде, позивају све релевантне организације да активно учествују и обезбеђују државним властима анализе засноване на науци како би се имплементирале политике одрживог развоја.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала