- Sputnik Србија, 1920
Самит БРИКС
Самит БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка), којим председава Јужноафричка Република, одржава се од 22. до 24. августа у Јоханесбургу. Очекује се да лидери земаља „петорке“ на самиту разматрају проширење организације.

Главна уредница Спутњика објаснила главну разлику између НАТО и БРИКС

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаЛого организације БРИКС
Лого организације БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2023
Пратите нас
БРИКС је, за разлику од ЕУ и НАТО, изграђен на принципима међусобног уважавања и једнаке користи, изјавила је главна уредница телевизије РТ и МИА „Русија севодња“ Маргарита Симоњан за НТВ.
„Ко је главни у БРИКС? Русија? Не, наравно. Индија? Не. Нико није главни у БРИКС. Ми покушавамо да изградимо другачији светски поредак, заснован на другачијим, хоризонталним везама. Хоризонталне везе је теже одржавати“, казала је Симоњан, истакавши да се у том случају односи граде искључиво на међусобном поштовању, обостраној једнакој користи и „могу се окончати у сваком тренутку јер стране немају чиме једна другу да уцењују и нико никоме ништа не дугује“.
По њеним речима, то је другачији ниво односа и међу људима и у међународној политици, а чланице БРИКС могу учествовати и у другим организацијама.
„БРИКС је изграђен на хоризонталним везама. И свака његова чланица, ако јој је згодно да седи на две столице, може да седи на две столице, ако је то у националном интересу те државе и сви се према томе односимо са поштовањем. Почните да поштујете друге земље и тада ће Г7 можда постати Г11, али до тада – не“, оценила је Симоњан.
Како је истакла, светски поредак на Западу изграђен је на једној вертикалној вези.

„То је увек веза подређеног и команданта. То су увек штап и шаргарепа. Они једноставно не схватају када везе могу да буду хоризонталне“, закључила је она.

Подсетимо, Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија, Иран, Аргентина, Египат и Етиопија су званично позване да се придруже БРИКС-у. Ових шест земаља ће постати чланови организације 1. јула 2024. године.
Самит БРИКС-а у Јоханесбургу - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2023
СВЕТ
Отварају се велика врата за Русију: Кључни доказ да је амерички покушај изолације – пропао
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала