- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Шта све Италијани наплаћују туристима: Сечење торте, додатна салвета, вода из чесме и коцке леда

© AP Photo / Andrew MedichiniТуристи испред Колосеума у Риму
Туристи испред Колосеума у Риму - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2023
Пратите нас
Све је више Италијана који овог лета примећују чудне „додатке“ на рачунима до те мере да се данас утркују фотографијама које приказују рачуне са апсурдним ставкама типа: кашичица више, тост исечен на пола…
И док са једне стране Италијани сматрају да је апсурдно да им наплате воду из чесме или додатну салвету, угоститељи кажу да имају право да наплате све што желе и да су за све криве генерално високе цене овог лета у Италији.

Неочекиване ставке на рачунима

Уколико затражите да вам у Италији исеку тост на пола не би ли га поделили са особом са којом сте у кафићу, можда је боље да питате да ли то кошта или је бесплатно.
Наиме, велики број Италијана објавио је на друштвеним мрежама фотографије рачуна на којима пише да је цена дељења тоста на два дела – два евра више. Дакле потез ножем којим се тост сече на два дела има своју цену која и није тако мала.
Иста прича када затражите кашичицу више јер можда са неким желите да поделите колач – могуће је да ће вам је наплатити евро и по. Ти такозвани апсурдни рачуни врло брзо су постали популарни на друштвеним мрежама и све је више оних који објављују њихове фотографије питајући се шта се дешава са угоститељима и да ли су заиста тако „ниско пали“ да желе да „огуле“ туристе који читаву годину ишчекују да оду на одмор.

Угоститељи: Трошкови су нам високи

Са друге стране, угоститељи, како то потврђују из Удружења „Асоутенти“ за заштиту потрошача, имају право да додају много тога на рачун, док сами угоститељи кажу да се не ради о томе да желе да опељеше туристе већ да се сусрећу са изузетно високим ценама на велико, које је на неки начин потребно надокнадити, па чак тако и што ће наплаћивати воду из чесме.
Тако је могуће на рачуну наћи и ставку од чак двадесет евра јер су вам у ресторану у коме сте одлучили да прославите рођендан учинили услугу да исеку торту. То се догодило у ресторану у Палерму који је израчунао да сечење сваког парчета треба да кошта по евро. На питање медија зашто су наплатили сечење торте одговор је био исти као и код свих угоститеља: један од начина да надоместе превелике цене је и да наплате додатне трошкове.

Вода из чесме и капућино без пене се наплаћују

У Италији није уобичајено да вам доносе воду уз кафу, понекад се то деси, понекад морате ви да је затражите али у једном кафићу близу места Порденоне, лекару у пензији је наплаћена вода из чесме 70 центи.
Тако да га је кафа коју би иначе платио 1,3 евра коштала укупно два евра јер је замолио и за чашу воде. Такође, уколико затражите лед свака коцка може коштати и по 50 центи. А уколико је до сада било уобичајено питати госта да ли жели да месо буде печеније или сировије, данас се такви захтеви наплаћују.
Наиме, у пицерији у месту Албенга код Савоне, клијентима који су затражили мало решију пицу је наплаћено два евра више за услугу. Недалеко од тог места једној мајци је наплаћен додатни тањирић који је затражила не би ли на њега ставила мало пасте коју би по први пут пробала њена ћерка од три године. Цена: два евра.
CC0 / Unsplash/Nik Owens / Пица
Пица - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2023
Пица
Слична ситуација је и ако затражите капућино без много пене, могуће је да ће вам наплатити 10 центи као у једном бару у Остији, затим тост исечен на два дела као што се догодило туристи на језеру Комо коме је то наплаћено два евра више те сечење палачинке на два дела, евро више у месту Леће.
Угоститељи су изјавили да је разлог томе што су искористили два тањирића и две салвете те да је потребно ценити рад. Једна мама је испричала новинарима да је резервисала место у ресторану за себе, супруга и бебу од 15 месеци која је случајно оборила један тањир. Тек када је стигао рачун приметили су да им је тањир наплаћен 20 евра више.
„Није проблем у томе што су нам наплатили сломљени тањир већ што нам нису рекли да ће то урадити. Оправдали су се реченицом да је то уметнички тањир који су сами направили, а ми смо сасвим случајно прегледали рачун и открили о чему се ради. Ми смо им најавили да долазимо са бебом, могли су да нам дају тањире који не вреде толико", изјавила је Италијанка.

Шта каже закон

И док се као и обично на друштвеним мрежама јавност дели на оне који су запањени оваквим понашањем и на оне који сматрају да су угоститељи у праву, адвокат Антонела Нана из Федерације потрошача изјавила је за италијанске медије да ова тематика улази у сектор транспарентности те да је законом обавезно да клијенти знају колико која услуга кошта па чак и када се ради о услугама овог типа.
„Цене морају да буду јасне и читљиве те уколико нису експлицитне морале би да буду укључене у „покривено". Уколико неко изабере капућино без пене, а то значи да ће користити више млека, морало би то да пише у јеловнику јер ако не пише онда не би требало да се аплицира већа цена. Са друге стране наше тржиште је слободно тако да свако има право да направи сопствене цене као што и клијенти имају право да када чују колико шта кошта оду на друго место“, изјавила је она.
„Уколико неко на рачуну нађе да му је наплаћено нешто што не пише у јеловнику мора да на то укаже угоститељу јер је он законом обавезан да све унесе у јеловник те уколико сматра да је преварен може да се обрати Финансијској полицији, Антитрасту или да позове локалну полицију. Но уколико је цена унесена у јеловник онда не преостаје ништа друго него да се плати рачун“, истиче Нана, пише РТС.
Пацови, архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2023
ДРУШТВО
Најезда пацова у Риму: Има их више од седам милиона /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала