- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Тенк Т-90М прорив у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО МО РФ: Изнад Брајнске области уништен украјински дрон

Пратите нас
Наставља се специјална војна операција коју Русија изводи у Украјини. У Подмосковљу је оборен дрон, због чега су аеродроми у Москви привремено били затворени. Руска војска наставља да одбија нападе украјинских снага дуж целе линије одбране.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:26 26.08.2023
Руска ПВО уништила је украјински дрон изнад Брјанске области, саопштило је руско Министарство одбране.
Како се наводи у саопштењу, вечерас је спречен још један покушај кијевског режима да изврши терористички напад уз примену дрона на територији Русије, али је беспилотна летелица уништена деловањем ПВО.
21:19 26.08.2023
Украјински медији објавили су да у Запорожју, које је под контролом Кијева, одјекују експлозије.
У Дњепропетровској области Украјине проглашена је ваздушна опасност.
20:26 26.08.2023
Бивши аналитичар ЦИА: Елитна украјинска јединица пред уништењем
Бивши аналитичар ЦИА Лари Џонсон изјавио је да 82. десантно-јуришна украјинска бригада на првој лини фронта трпи огромне губитке.
"Уништиће 82. бригаду коју су недавно увели у борбе, а о њој су говорили да је невероватно јака и да ће Русима очитати лекцију", рекао је он у емисији на Јутјуб каналу "Дијалог функционише".
Према његовим речима, украјинске снаге не само да нису успеле да пробију руску линију одбране него су изгубили и тенкове и борбена возила пешадије добијена од НАТО. Руска авијација и артиљерија су извеле стравичан ударе по њиховим положајима.
Џонсон процењује да овако велики губици сугеришу да је контраофанзива доспела у ћорсокак.
20:17 26.08.2023
Недалеко од америчке амбасаде у Атини одржан протест против испорука оружја Украјини и против антируских санкција.
Како су за Спутњик рекли неки од учесника протеста, поред Војног музеја у близини америчке амбасаде окупило се неколико десетина људи који су носили плакате и скандирали против испорука оружја Кијеву али и захтевали да се ревидирају односи Грчке и Русије и укину санкције.
20:13 26.08.2023
Саветник шефа канцеларије председника Украјине Михаил Подољак потврдио је да је врховни командант украјинских снага Валериј Залужни учествовао у тајном састанку са генералима НАТО на пољско-украјинској граници о чему је раније писао британски "Гардијан".
"То је био тајни састанак. Залужни практично сваки дан контактира са представницима Министарстава одбране и генералштабова наших партнера јер је потребно да се коригују тактика и стратегија на фронту, или да се нешто мења по питању ресурса које имамо, да се објашњава партнерима у ком правцу морамо да идемо, да ли можемо да рачунамо на још ракета великог домета, оклопну технику, ПВО", навео је Подољак за ТВ "Рада".
Припадници украјинских снага на обуци - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2023
Специјална операција у Украјини
„Гардијан“: Генерали НАТО променили планове Кијева
19:44 26.08.2023
Једна особа је погинула када су украјинске снаге гађале села у Белгородској области на територији Русије, саопштио је губернатор Вјачеслав Гладков.
Како је навео, са украјинског дрона бачена је експлозивна направа.
18:47 26.08.2023
Украјински медији преносе да је у Краматорску, који је под контролом Кијева, одјекнула јака експлозија.
Претходно је на територији ДНР под украјинском контролом објављена ваздушна опасност.
18:46 26.08.2023
Украјинска војска гађала је село Кириловка у Брјанској области Русије. Оштећене су четири куће и дошло је до делимичног прекида у снабдевању електричном енергијом, саопштио је губернатор области Александар Богомаз.
16:43 26.08.2023
Украјинске снаге гађале су Доњецк и том приликом су рањене две жене, рекао је градоначелник Алексеј Кулемзин.
16:40 26.08.2023
15:15 26.08.2023
Руски системи ПВО оборили су изнад Белгородске области украјински дрон.
Како наводи Министарство одбране Русије, тако је спречен „још један покушај кијевског режима да изведе терористички напад помоћу беспилотне летелице авионског типа на објекте на територији Русије“.
13:33 26.08.2023
Главно са брифинга руског Министарства одбране:
◾Оружане снаге Русије су током операције побољшале позиције дуж линије фронта код Купјанска;
◾Оружане снаге Русије су ликвидирале 115 украјинских војника на запорошком правцу;
◾Оружане снаге Русије су одбиле три напада Оружаних снага Украјине у подручју села Работино у Запорошкој области;
◾Руски ПВО системи оборили су 37 украјинских дронова за један дан;
◾Оружане снаге Русије су одбиле два напада Оружаних снага Украјине у краснолиманском правцу, губици непријатеља износили су 60 војника;
◾Руска војска у правцу Доњецка одбила је шест напада Оружаних снага Украјине код Мињковке, Клешчејевке, Красногоровке, Оружане снаге Украјине изгубиле су око 225 бораца;
◾Руске оружане снаге су одбиле пет напада јуришних одреда Оружаних снага Украјине код Синковке, Новоселовског, Рајгородока и Новоегоровке у купјанском правцу;
◾Оружане снаге Русије су одбиле два напада Оружаних снага у подручју села Старомајорско у јужнодоњецком правцу, губици непријатеља износили су 200 војника;
11:16 26.08.2023
Међу свим онима који су напустили Украјину, са изузетком оних који су отишли у Русију, око трећине су мушкарци, изјавио је заменик директора Института за демографију Националне академије наука Украјине Александар Гладун, пише портал "Страна".
„Око две трећине су жене, а трећина мушкараца. Ово је око 35 одсто“, рекао је он.
Према његовим речима, 17 одсто оних који су отишли ​​су младићи до 18 година, још 17 одсто су одрасли мушкарци.
„Негде 5 одсто или чак мање су мушкарци у старосној доби за пензију“, рекао је он.
10:43 26.08.2023
Оружане снаге РФ уништиле су два складишта муниције Оружаних снага Украјине у Белогоровки, Красногоровки и селу Победа, рекао је портпарол групе Центар Вадим Астафјев.
Према његовим речима, јуришне летелице групе „Југ” погодиле су положаје украјинских снага на лисичанском, соледаро-артјомовском и александровско-калиновском правцу.
Астафјев је такође рекао да је Ланцет уништио самоходно артиљеријско оруђе на положајима код Северска.
10:18 26.08.2023
Оружане снаге Украјине гађале су село Уразово касетном муницијом из система "Град", написао је на Телеграму губернатор Белгородске области Вјачеслав Гладков.
„Оружане снаге Украјине гранатирале су село Уразово у Валујском градском округу пројектилима Град. Касетна муниција је погодила куће и територију пољопривредне апотеке. Према прелиминарним подацима, четири осове су повређене: три мушкарца и једна жена. Сви су задобили ране од гелера“, написао је шеф региона.
Жртве су пребачене у регионалну болницу у Валујску, на лечењу. Осим тога, оштећено је неколико кућа и аутомобила.
08:43 26.08.2023
Кијев је поново покушао да нападне руске циљеве дроном, уређај су уништили руски системи ПВО Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
08:19 26.08.2023
Украјинске снаге су ноћу гранатирале Доњецк и Јасиновату, између осталог и касетном муницијом, саопштили су у ДНР.
Оружане снаге Украјине испалиле су три гранате, калибра НАТО-а, на престоницу ДНР, а осам на Јасиновацки округ.
07:13 26.08.2023
Јуришне јединице групе Запад одбиле су пет контранапада Оружаних снага Украјине на купјанском правцу и заузеле три упоришта, саопштио је портпарол групе Јарослав Јакимкин.
„У купјанском правцу, јуришне јединице групе Запад заузеле су три упоришта и ликвидирале око 40 непријатељских војника. Истовремено је одбијено пет контранапада до по једног вода и састава 43, 44, и 115. Посебне механизоване и 68. Посебне јегерске бригаде уз подршку оклопних возила“, рекао је Јакимкин.
Према његовим речима, посаде јуришне и армијске авијације извеле су 14 напада на непријатељске положаје.
Јакимкин је напоменуо да су артиљерија групе и тешки вишецевни системи Солнцепек за само један дан уништили три артиљеријска оруђа М777, америчке производње, као и две минобацачке посаде и један камионет.
07:07 26.08.2023
Кијев је дроном покушао да нападне објекте на територији Москве и Московске области, уништен је системима ПВО изнад Истринског округа, саопштено је у Министарству одбране Русије.
„26. августа, око 03:00 по московском времену, осујећен је покушај кијевског режима да изврши терористички напад беспилотном летелицом на објекте у Москви и Московској области. Беспилотна летелица је уништена изнад територије Истринског округа, Московске области дежурним средствима ПВО“, саопштило је Министарство.
Градоначелник Москве Сергеј Собјањин је саопштио да, према прелиминарним информацијама, жртава и разарања нема.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала