- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америчка држава уводи нови начин извршења смртне казне

© AFP 2023 / PHILIPPE DESMAZESСтражар у затвору Валенс у југоисточној Француској.
Стражар у затвору Валенс у југоисточној Француској. - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2023
Пратите нас
Америчка држава Алабама затражила је од суда да закаже извршење смртне казне за осуђеног убицу Кенета Јуџина Смита новом методом – гушење азотом.
Врховни тужилац Алабаме Стив Маршал поднео је захтев Врховном суду те државе да одреди датум другог покушаја извршења смртне казне над Смитом, осуђеним 1988. године због плаћеног убиства свештеникове жене, које је наручио муж. Претходни покушај смртоносном инјекцијом прошле године није успео, пошто техничари нису успели да осуђенику уведу цев за смртоносни коктел у вену.
Гушење азотом одобрено је у три америчке државе, Алабами, Оклахоми и Мисисипију, али није до сада примењено ни у једној.
Таква смртна казна спроводи се тако што осуђеник удише 100 одсто азота, док га у ваздуху који дишемо има 78 одсто. На такав начин би осуђеник пао у несвест за мање од минут, а врло брзо би и преминуо.
„Стопа неуспешности таквог начина смртне казне, у којој осуђеник преживљава, је далеко мања него код садашњих метода“, рекао је професор Чарлс Бланк са Универзитета Орегона за здравље и науку за америчке медије.
До сада нису објављени детаљи како би нови метод смртне казне био извршаван, да ли би у питању била гасна комора или маска за удисање гаса.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала