- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Бањалуку преплавили ситни зелени скакавци: Нема их у региону, не зна се одакле су стигли /фото/

CC0 / Unsplash/Nicolas Lindsay / Скакавац
Скакавац - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2023
Пратите нас
Бањалуку су у протеклим данима преплавили ситни зелени скакавци за које стручњаци кажу да нису штеточине и не изазивају алергијске реакције, а чијем броју доприноси влажно и кишно време.
Ти скакавци у вечерњим сатима постају јако видљиви због светла које их привлачи, а долази из уличне расвете, реклама, станова и кућа.
Бањалучани кажу, како преноси Срна, да је због тога некада прави подухват проћи кроз зелени рој на пасарели која води до насеља Петрићевац. Наглашавају да увече није пожељно отворити врата и прозоре, јер их привлачи светлост из кућа и станова.
Уз све прекрили су плочнике око уличне расвете, осветљене излоге и рекламе.
Стручњаци објашњавају да то није неуобичајена појава, и да је најезда скакаваца последица кишног времена које погодује њиховом размножавању.
Ситни зелени скакавци обично се појављују од јула до октобра, наводе стручњаци и прецизирају да је реч о врсти која се најчешће појављује у влажним и мочварним пределима, али да срећом не спада у штеточине и не изазива алергијске реакције.
Биолози кажу да врста није карактеристична за наш регион, да се најчешће појављује у влажним и мочварним пределима, те да је овде стигла одавно, највероватније у некој врсти транспорта.
Додају да у становима и затвореним просторијама живе краће него у природи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала